Agenda de concert Înapoi

Pianista Dana Borșan readuce muzica lui Chopin în stagiunea online a Filarmonicii 'George Enescu'

Publicat: miercuri, 5 Mai 2021 , ora 14.00

Vineri, 7 mai 2021, de la ora 19.00, Filarmonica "George Enescu" va transmite, pe canalele online, înregistrarea unui concert condus de dirijorul rus Valentin Uryupin în luna martie 2018. Din program fac parte Concertul nr. 2, op. 21, în fa minor, pentru pian și orchestră de Frédéric Chopin și Simfonia nr. 2, op. 73, în re major de Johannes Brahms. Înregistrarea va fi difuzată la 188 de ani de la nașterea lui Brahms, care s-a născut pe 7 mai 1833, la Hamburg, în Germania.

Solistă este Dana Borșan, interpretă cu o putere de expresie aparte, pentru care concertul lui Chopin a avut o semnificație deosebită: în luna februarie a anului 1979, pianista a urcat cu această partitură pentru prima oară pe scena Ateneului Român. "Maestrul Ion Voicu mi-a acordat șansa de a debuta, alături de Orchestra simfonică a Filarmonicii George Enescu, pe scena Ateneului Român, cu acest concert, când eram încă studentă. Acest lucru nu-l voi uita niciodată, a fost momentul care a marcat afirmarea mea în viața de concert din București și din țară. Muzica lui Chopin se află mereu și pretutindeni în topul preferințelor publicului, datorită melodicității unice, încărcăturii și sensibilității inconfundabile. Cantilena sa melancolică și nostalgică merge direct la suflet, alături de izbucnirile ardente tipice revoluționarului polonez. Chopin presupune o calitate a sunetului de 24 de carate, o mare suplețe a frazării și a pianisticii", a declarat pianista Dana Borșan.

Stagiune online
Vineri, 7 mai ora 19.00, Ateneul Român
Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"
Dirijor: Valentin Uryupin
Solistă: Dana Borșan

Program
Frédéric Chopin - Concertul nr. 2, op. 21, în fa minor, pentru pian și orchestră
Johannes Brahms - Simfonia nr. 2, op. 73, în re major

Înregistrarea de pe 15 martie 2018 va putea fi ascultată pe canalele online ale Filarmonicii "George Enescu": site (https://www.fge.org.ro/), pe pagina de Facebook (https://www.facebook.com/filarmonica.george.enescu/) și pe canalul YouTube https://bit.ly/2wMctlw