Agenda de concert Înapoi

'La Traviata' - operă în concert dedicată Zilei Europei și transmisă online de Opera Națională București

Publicat: vineri, 7 Mai 2021 , ora 15.20

Opera Națională București transmite online duminică, 9 mai, începând cu ora 19:00 opera în concert "La Traviata" de Giuseppe Verdi și dedică evenimentul Zilei Europei. Biletele se pot achiziționa de pe https://tickets.operanb.ro/ până miercuri, 12 mai, orele 19:00. Înregistrarea va fi disponibilă spre vizionare timp de 72 de ore, iar biletele pot fi achiziționate până miercuri, 12 mai, ora 19:00.

Prima scenă lirică a țării va sărbători în data de 9 mai pacea și unitatea, fundamente ce stau la baza Uniunii Europene. Data de 9 mai a devenit ziua istorică în care a fost pronunțată declarația Schuman. În anul 1950 la Paris, ministrul francez al afacerilor externe, Robert Schuman, a propus în cadrul unui discurs stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei. Cu toate că a pornit ca o colaborare economică între două state puternice precum Fanța și Germania, mai multe state aveau să se unească procesului de construcție a unei noi Europe. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene, o uniune în drepturi, în libertăți și în simțiri.

Pentru a marca Ziua Europei, în fiecare an în luna mai instituțiile Uniunii Europene de la Bruxelles și Strasbourg își deschid porțile publicului larg. Birourile locale ale Uniunii Europene din întreaga lume organizează activități și evenimente diverse, "La Traviata" - operă în concert transmisă online de către Opera Națională București fiind unul dintre ele.

Spectacolul din acestă săptămână este un act cultural unic prin concept și calitate, care prezintă iubitorilor artei lirice povestea tragică a celei mai cunoscute curtezane a Parisului din prima jumătate a secolului XIX. Vă invităm să rostim împreună mesajul de afirmare individuală și libertate al Violettei Valery "Sempre libera"!

Marie Duplessis a marcat existența unor artiști precum compozitorul Franz Liszt și scriitorul Alexandre Dumas-fiul. Acesta din urmă, în semn de omagiu postum, a ales-o drept muză pentru celebrul său roman "Dama cu camelii". Giuseppe Verdi a folosit romanul drept sursă de inspirație pentru opera sa, "La Traviata". Prima reprezentație a operei la București a avut loc în anul 1856, la câțiva ani de la premiera mondială de la Teatrul La Fenice din Veneția.