Evenimentele săptămânii Înapoi

Julian Anderson-Janáèek-Rahmaninov – seară de vineri în BBC Proms

Publicat: joi, 4 August 2022 , ora 7.52

Modern e noul clasic - iată un posibil titlu pentru concertul de la Royal Albert Hall din 5 august, care pare să caracterizeze fidel și o tendință ireversibilă, cred, a scenei clasice internaționale: compozitorii de secol XX domină, azi, programele de concert așa cum autorii romantici o făceau în urmă cu nici 30 de ani. Noul clasicism începe cu Ravel, în vreme ce Debussy poate fi perceput drept prea conservator. Temporal, centrul de greutate s-a mutat sensibil către noi, la mai puțin de un secol de anul de grație în care trăim - ceea ce în termenii muzicii culte reprezintă o mutație, o schimbare clară de percepție.

E o constatare legată, punctual, de BBC Proms, festivalul care se poate spune că a găsit o justă (și improbabilă) balanță între accesibilitate și lipsa de compromis legată de bunul gust. Evident, e și o afacere britanică, așa că programul se deschide cu un autor englez contemporan, Julian Anderson (căutător de inspirație în zone tradiționale străine de experiența clasică europeană, între care și folclorul românesc). De data asta, însă, alegerea ține de dirijorul Semyon Bychkov și se numește "Panoramele Pragăi" (oraș de care acest muzician se simte foarte legat), subtitlu pentru o Simfonie a II-a ce va fi interpretată, integral, în premieră mondială.

În centrul programului stă nestemata necunoscută din creația lui Bohuslav Martinù, Concertul pentru două piane și orchestră din 1943, neoclasic și tulburător de virtuoz. Seara se încheie romantic, cu cea mai veche lucrare din program, 1940: misterioasele "Dansuri simfonice", ultima realizare cu număr de opus a lui Rahmaninov.

Orchestra Simfonică BBC, Semyon Bychkov, surorile Katia și Marielle Labèque; vineri, 5 august, ora 21,30, în direct la Radio România Muzical. Ne auzim atunci!


Ștefan Costache