Evenimentele săptămânii Înapoi

ÎN DIRECT de la Wigmore Hall - recital de lied cu baritonul Konstantin Krimmel

Publicat: miercuri, 1 Februarie 2023 , ora 13.00

Unul dintre cei mai buni cântăreți ai momentului este pe jumătate român. Konstantin Krimmel are 30 de ani, s-a născut și a crescut în Germania, dar mama lui este româncă, iar el și-a petrecut toate vacanțele în România.

Luni, 6 februarie 2023, Konstantin cântă la Wigmore Hall din Londra, împreună cu pianistul Ammiel Buschakevitz, lieduri de Robert Schumann, Eusebiu Mandicevski și Johannes Brahms.

Părinții lui Konstantin nu sunt muzicieni, dar sunt iubitori de muzică. În copilărie el a cântat în corul St. Georgs Chorknaben din Ulm, orașul său natal, această etapă fiind baza educației sale muzicale. Iar la 21 de ani a început să studieze canto cu prof. Teru Yoshihara, la Universitatea de Muzică din Stuttgart. După doar 9 ani de studiu, Konstantin se poate lăuda deja cu premii importante, o discografie ce conține mai multe albume (dintre care cel mai recent, apărut la Deutsche Grammophon, este imprimat în compania pianistei Hélène Grimaud) și cu apariții în recitaluri de lied, precum și în spectacole de operă.

Deși cântă și operă (este membru în ansamblul Operei Bavareze din München), artistul este atras în mod special de lumea liedului. A dezvoltat această afinitate încă din perioada studiilor și continuă să-și extindă repertoriul. Din 2021 și până în 2023 el face parte din programul BBC New Generation Artists, motiv pentru care a fost și invitat să susțină un recital acum la Wigmore Hall. Konstantin a mai cântat la Wigmore Hall și înainte, însă într-un cu totul alt context: un prieten muzician, de asemenea bariton, s-a îmbolnăvit și i-a cerut lui Konstantin să-l înlocuiască în recitalul său. Astfel a ajuns tânărul cântăreț să împartă scena, în 2020, cu unul dintre cei mai renumiți pianiști specializați în interpretarea repertoriului de lied - Malcolm Martineau. Cei doi s-au înțeles foarte bine și vor putea fi ascultați din nou la Wigmore Hall, în 19 iulie 2023.

Konstantin a putut fi ascultat în recital la Filarmonica din Köln, la Deutsche Oper și la Konzerthaus din Berlin, la Opera din Frankfurt, precum și la Madrid, Barcelona, Concertgebouw din Amsterdam și la Londra. Îi place să cânte și muzică vocal-simfonică, colaborând cu șefi de orchestră ca Jakub Hruča și Kent Nagano, între alții. Iar pe scena de operă el interpretează roluri ca Guglielmo din Cosi-ul mozartian, Papageno din Flautul fermecat, dar și partituri de Richard Strauss.

Noi îl urmărim în lieduri, în transmisiune directă de la Wigmore Hall. Un nou concert de prânz pe care vă invit să-l ascultăm împreună. Cu acest prilej o să aflăm mai multe despre artistul germano-român, din interviul pe care mi l-a acordat.


Irina Cristina Vasilescu