Interviuri Înapoi

Festivalul Internațional "Ioan Dimitrie Chirescu", editia 41 (19-20 noiembrie 2022). Un eveniment de anvergură al artei corale românești

Publicat: joi, 24 Noiembrie 2022 , ora 13.32


Un dialog cu Domnul Colonel Constantin Grăjdeanu, Director al Festivalului Internațional Coral "Ioan Dimitrie Chirescu", consilier pe proiecte culturale al Primăriei Orașului Cernavodă, membru al Coralei "Ioan Dimitrie Chirescu".


Domnule Constantin Grăjdeanu, s-a creat deja o tradiție de 41 de ani ca în momentul cosmic al trecerii de la toamnă la iarnă, orașul Cernavodă să devină o cetate a cântului coral. Dar aș vrea să vorbim acum despre ce este în spatele acestui fenomen, despre efortul extraordinar pe care îl depuneți dumneavoastră și echipa dumneavoastră, pentru a realiza acest important festival internațional dedicat compozitorului Ioan Dimitrie Chirescu. Cu cât timp înainte începeți demersurile?

Sigur că da.. este un efort imens, eu păstoresc de 12 ani acest festival, în calitate de director al festivalului. Este un eveniment deosebit în primul rând pentru arta corală românească în general, dar mai ales pentru arta corală a orașului Cenavodă. Începem pregătirile cam cu două luni înainte, în primul rând cu acordurile de principiu ale corurilor participante, care de multe ori, datorită faptului că au un calendar mai încărcat sau diferit de al nostru, multe dintre ele nu pot veni iar cele care răspund afirmativ invitației noastre de a participa, trebuie să se angajeze să încheiem un contract, ca să spun așa, de participare.


Cred că se angajează de asemenea și să prezinte un anumit repertoriu dar și la un anumit nivel de interpretare, cât mai înalt. Lumea s-a obișnuit cu două seri în care se cântă continuu, o seară laică și o seară cu muzică religioasă.

Dintotdeuna am avut acest format al festivalului, bazat pe două secțiuni, cea laică, care se petrece întotdeauna într-o zi de sâmbătă a lunii noiembrie, și secțiunea religioasă care se ține întotdeauna la Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena din Cernavodă, o biserică aflată sub patronajul UNESCO. Secțiunea laică se desfașoară la Casa de Cultură "Ioan Dimitrie Chirescu", în sala de spectacole.


Ce repertoriu prezintă corurile? Sunt lucrări impuse sau este totul la libera lor alegere?

Noi nu am impus un repertoriu, sau vreo normă. Nu există un repertoriu fix, e la libera alegere a dirijorilor conducători ai corurilor. Mulți dintre ei, din stimă față de acest festival al nostru, dar și pentru memoria marelui compozitor și dirijor Ioan Dimitrie Chirescu, vin și cu piese din creația acestui maestru.


Daca ar exista un cor cu totul nou și necunoscut care și-ar dori să participle la acest festival, ce ar trebui să facă? Cui ar trebui să se adreseze?

Dacă vreun cor dorește să participe, poate să facă solicitările către primărie, până cu o lună înainte de festival. Vom analiza propunerea de repertoriu și dacă putem să îi asigurăm participarea. Există și constrângeri pecuniare legate de transport, de cazare. Noi am încercat tot timpul să ajutăm corurile din țară, să plătim noi transportul, dar nu putem să rezolvăm toate doleanțele pentru că și noi suntem limitați cu bugetul mai ales în situația de acum de criză în care ne aflăm, de la pandemie încoace. Deci, vom analiza.


Ce coruri au fost prezente în această a-41-a ediție, în prima seară, la secțiunea laică?

În prima seară de interpretare corală laică, am avut invitate un număr mare de coruri. Le voi enumera în ordinea apariției pe scenă. Corul de cameră "Pastorala" din Focșani, dirijor Dumitru Săndulachi, Corul "Ștefan Andronic" din comuna "Vulturu", județul Vrancea, pregătit tot de Domnul Profesor Doctor Dumitru Săndulachi, Corul de cameră "Ioan Dimitrie Chirescu" din Cernavodă condus de Manuel Bălănică, Corul Feminin "Arpeggio" de la Roma cu dirijoarea Simona Moldoveanu, "Muzicor" din Ploiești, dirijor Cornel Mutu, Corul mixt "Preot Ion Ionescu" din Topoloveni. După ani și ani de colaborare cu preotul Ion Isăroiu, la acest cor a venit un alt dirijor, la fel de bun și ambițios, Daniel Vlad. A mai fost Corul mixt "Plai întorsurean" din Întorsura Buzăului dirijat de Maria Munten, și aici s-a făcut un transfer dirijoral, acum au o dirijoare tânără. Corul de Cameră "Ars Nova" din Pitești, dirijor Tit Radu, Corul de cameră "Emanuel" al Bisericii "Parcul Domenii"-Cașin din București, dirijor Emanuel Pecingină. El a dirijat acum trei ani și Corul "Song" al regretatului Ioan Luchian Mihalea. Corala bărbătească "Armonia" a Arhiepiscopiei Tomisului, dirijor Ion Iulian Dumitru. Acest cor a fost printre cele două profesioniste care au intrat la categoria Recital. Și cel de-al doilea, a fost Corul de cameră "Preludiu", dirijor Andrei Stănculescu, cel care l-a înlocuit pe Maestrul Voicu Enăchescu.

Vreau să vă spun că această ediție poartă pecetea doliului pe care l-am arborat în suflete, după dispariția maestrului Voicu Enăchescu care s-a stins din viață după o grea și nemiloasă boală, exact în ziua începerii Festivalului, 19 noiembrie, în ziua desfășurării secțiunii de muzică laică. Îi vom purta în suflet o pioasă amintire și.. să dea Dumnezeu ca acolo în ceruri, să dirijeze corurile îngerilor.


Cum se va desfășura cea de-a doua seară a Festivalului, seara de muzică religioasă?

Secțiunea religioasă are loc, așa cum vă spuneam, duminică 20 noiembrie 2022, cu începere de la orele 16,00 în Biserica ortodoxă "Sfinții Împărați Constantin și Elena" din Cernavodă. În afară de Corul "Preludiu" care va pleca bineînțeles, ca să-și conducă maestrul pe ultimul drum, și nu va mai participa la seara de muzică religioasă, vom avea doar șapte coruri, după cum urmează: Corul de cameră "Ioan Dimitrie Chirescu" din Cernavodă, Grupul Coral Feminin "Arpeggio" de la Roma, acestea au fost prezente și la secțiunea laică. Corala Bărbătească "Sfântul Apostol Andrei" a Protopopiatului din Fetești condusă de Preot Ioan-Adrian Clinciu, Corala "Paul Constantinescu" din Ploiești, dirijor Cristian Boldorea, Corul mixt "Plai întorsurean" din Întorsura Buzăului condus de Maria Munten, Corul mixt "Trison" din Brăila cu doi dirijori, Marcica Lupu și Ștefan Lupu, iar în recital va fi Corala Bărbătească "Armonia". Vom avea o seară de excepție prin prezența Coralei "Armonia" a Arhiepiscopiei Tomisului, dirijor Ion Iulian Dumitru.


Am observat că faceți în așa fel ca atât Sala de concerte a Casei de Cultură din Cernavodă dar și Biserica "Sfinții Împărați Constantin și Elena"
să fie arhipline. Cum află publicul din Cernavodă de acest eveniment?

Sigur că întotdeauna, încă de la începutul organizării, cu două luni înainte, foarte importantă este mediatizarea acestui eveniment, prin toate canalele de difuzare, prin tipărituri, prin afișe, chiar și prin Facebook am mediatizat. Am făcut tot ce s-a putut ca să aducem la cunoștinta publicului existența, în primul rând, a acestui festival. Este un eveniment care poate fi denumit un "regal" coral al acestui mic orașel al nostru de pe malul Dunării. Și ca să îl parafrazez pe maestrul Voicu Enăchescu, "pentru două zile, capitala cântului coral românesc și nu numai, se mută la Cernavodă".

Interviu realizat de Laura Ana Mânzat