Evenimentele săptămânii Înapoi

Despre Muzică și Viață cu... pianistul Dan Grigore

Publicat: duminică, 26 Septembrie 2021 , ora 19.14

Există în istoria vieții muzicale românești câteva portrete de interpreți al căror nume a acționat ca un veritabil magnet pentru public, decenii de-a rândul: sălile deveneau arhipline căci nu numai melomanii doreau să asiste la concerte sau recitaluri ci și cei care trăiau cu sentimentul că se vor întâlni , pe scenă, cu o ... vedetă, cu un personaj pregnant al universul artistic contemporan lor, aureolat de superlative!

Un asemenea autenic Star al stagiunilor românești - în înțelesul cel mai cuprinzător al unei astfel de metafore, argumentat printr-o varietate de apariții pe scene, în ipostaze diverse, adesea mai puțin convenționale, pline de spontaneitate și culoare - un asemenea personaj a întruchipat pianistul Dan Grigore. In fața claviaturii dar și în alt decor (pe scenă sau dincolo de ea) maestrul Dan Grigore și-a rostit cu multă convingere ideile, exprimate fie prin muzică, fie prin vorbe; câteodată parcă ...doar cu privirea oferă un verdict, lăsându-te să înțelegi mai mult decât ar putea spune cuvintele.

Fascinat de claviatura pianinei de acasă încă de la 3 ani și jumătate, Dan Grigore a navigat în deceniile de viață și de carieră prin meandrele istoriei noastre, printre schimbările vremurilor, printre anii de ascensiune strălucitoare și cei despre care povestește acum - deschis - cum a fost ... "reținut" din drumul său; în frazele rostite în fața microfonului evocă cu o precizie impresionantă, cu o memorie prodigioasă numele celor pe care i-a întâlnit ca profesori, ca parteneri de dialog în perioadele de studii de la București, dar și de la Leningradul din anii studenției sale (actualul Sankt Petersburg) sau de la Viena, unde a beneficiat de bursa oferită de Mihail Jora, ca deținător al premiului Herder. Despre asemenea întâlniri dar și despre multe altele, îl puteți asculta pe maestrul Dan Grigore vorbind în episoadele seriei "Despre muzică și viață..." care îi sunt dedicate, începând de marți 28 septembrie, de la ora 19 (emisiunea fiind reluată duminica, de la ora 20).

Anca Ioana Andriescu