Evenimentele săptămânii Înapoi

Concert la 'Teatro Monumental' din Madrid. Vineri 9 aprilie 2021, ora 21.00

Publicat: luni, 5 Aprilie 2021 , ora 15.51

Veți putea urmări în transmisiune directă la Radio România Muzical, două creații de referință din istoria muzicii, Concertul nr.1 op. 26 în sol minor pentru vioară și orchestră de Max Bruch și "Misa Brevis Sancti Joannis de Deo" în Si bemol major, creația lui Joseph Haydn.

Violonista Clara-Jumi Kang va interpreta prima lucrare din program, Concertului nr.1 de Max Bruch iar la Missa Brevis de Joseph Haydn, vom admira vocea sopranei Maria Espada. Ea va evolua alături de Corul și Orchestra Radioteleviziunii Spaniole.

Max Bruch a compus trei concerte pentru vioară, primul dintre ele, în sol minor, pe care îl veți putea asculta vineri, 9 aprilie, de la ora 21,00 este cel mai cunoscut și a fost dedicat violonistului Joseph Joachim, un mare interpret al secolului 19, cel pentru care și Brahms a compus concertul său de vioară.

Acum veți avea ocazia să ascultați versiunea pe care ne-o va oferi Clara-Jumi Kang, născută în Germania, într-o familie de muzicieni coreeni. Ea a debutat la vârsta de 5 ani ca solistă a Orchestrei Simfonice din Hamburg, de atunci a colaborat și cu alte ansambluri renumite din Europa cum ar fi Gewandhaus din Leipzig, Orchestra de camera din Köln, Kremerata Baltica, Orchestra Suisse Romande. Clara-Jumi Kang este deja o interpretă renumită la nivel internațional, invitată adesea în concerte și recitaluri în Europa și SUA, ea a colaborat de mai multe ori și cu principalele orchestre din Coreea de Sud.

În partea a doua a Concertului de la Madrid, veți asculta "Misa Brevis Sancti Joannis de Deo" în Si bemol major, o creație pe care Joseph Haydn a dedicat-o ordinului "Frații milei" din Eisenstadt al căror patron era Sfântul Ioan al lui Dumnezeu, un soldat portughez devenit medic în Spania. Și cei care l-au urmat pe acest sfânt, au format mai târziu o congregație care avea nobilul scop de a ajuta săracii și bolnavii, în special pe cei care sufereau de boli psihice.

Găsim în această partitură a lui Joseph Haydn, mijloace de expresie foarte reduse, o soprană, cor mixt la patru voci, două viori, orgă și continuo. De altfel Haydn a mai compus cinci astfel de Misse mici, cu orchestră redusă, aceasta fiind ultima dintre ele. La prima audiție care a avut loc în capela spitalului din Eisenstadt, însuși Haydn a cântat partea de orgă.

Concertul desfașurat la "Teatro Monumental" din Madrid, va fi condus de Pablo Gonzales. El deține funcția de dirijor principal al Orchestrei Simfonice a Radioteleviziunii Spaniole din 2019, s-a remarcat la conducerea mai multor orchestre spaniole dar și britanice, de asemenea a colaborat cu Orchestra Naționala Simfonică din Mexic și cu Orchestra Simfonică din Kyoto.

Pablo Gonzales este pasionat și de spectacolul de Operă, a fost admirat de public în producțiile operelor "Don Giovanni", "Carmen" sau "Madama Butterfly" la "Gran Teatre del Liceu" în Barcelona sau pe scena celui mai vechi festival de muzică clasică din Spania, "Quincena Musical" din San Sebastian.


Laura Ana Mânzat