Evenimentele săptămânii Înapoi

Clopoțel de toamnă în grila Radio România Muzical

Publicat: joi, 11 August 2022 , ora 13.04

Din 5 septembrie, odată cu debutul anului școlar, Radio România Muzical propune o nouă grilă de emisiuni, în care se regăsesc reperele consacrate, dar în care își fac loc și multe emisiuni și rubrici noi, gândite special pentru un public mai tânăr sau care se consideră începător. Muzica clasică este pentru toți numai prin educație, iar echipa Radio România Muzical își concentrează eforturile pentru realizarea unui produs editorial care să reflecte deschiderea către public și un obiectiv educațional în interesul întregii societăți.

O emisiune de educație muzicală pentru adulții tineri este Doctorul de partituri, realizată de Radu Mihalache, muzicolog și compozitor de o vârstă cu publicul tânăr, și cu o relevantă experiență în ceea ce privește cursurile de muzică pentru tineri (este lector la Fundația Calea Victoriei, printre altele). Emisiunea este programată sâmbăta, ora 10.00 și se reia duminica de la ora 19.00. Pe lângă audio pentru radio, emisiunea va avea și o componentă video, distribuită în rețelele sociale RRM, pe modelul de succes al rubricii "Camera albastră". Exemplele muzicale vor fi însă diferite față de versiunea radio, urmând a fi interpretate la pian chiar de autorul emisiunii.

Joia, de la orele 7.45 și 9.15 (în reluare vinerea, ora 18.15), propunem rubrica Esențial, realizată, de asemenea, de doi tineri redactori RRM, Larisa Scumpu și Petre Fugaciu, și adresată publicului de vârsta lor. Este vorba despre portrete ale marilor compozitori: câte trei idei esențiale despre fiecare dintre ei, care să poată fi ușor reținute, pentru a îmbogăți cultura generală. În legătură cu această rubrică, este ales subiectul emisiunii Compozitorul săptămânii (duminica, orele 14.30-16.00), unde sunt difuzate lucrări integrale din creația compozitorului prezentat în rubrica Esențial.

Marțea, de la orele 7.45 și 9.15, este programată rubrica All that jazz, ce urmărește o educație a tinerilor în domeniul jazzului, tehnicilor și genurilor sale. Rubrica urmează să fie realizată de Viorel Grecu.

În ideea de a oferi modele tinerilor profesioniști din toate domeniile de activitate, bilunar, marțea de la ora 8.45 (reluare joia, ora 18.15) includem în grilă rubrica Beautiful minds: interviuri cu mari muzicieni români și străini despre ce stă în spatele unei cariere de succes.

Vinerea, de la ora 8.45, odată la două săptămâni, aducem rubrica Neconvențional, gândită tot pentru publicul mai tânăr, realizată de Radu Mihalache. Este vorba despre un repertoriu din ce în ce mai accesat de publicul tânăr de astăzi, acela al muzicii contemporane consonante, producții care fac vânzări importante la casele de discuri internaționale dedicate muzicii clasice.

Inspirată după o idee din galeria BBC Sounds, joia propunem o emisiune care se adresează unui public larg, mai ales tânăr, și care vine să răspundă unei nevoi a societății, în general. Studiile arată că un procent de 75% din tineri suferă în perioada aceasta de anxietate, depresie, etc., efect direct al pandemiei și izolării sociale, precum și a presiunii pe care simt că o pune asupra lor întreaga societate. Spațiul meu de meditație (joia, ora 20.30, în reluare sâmbăta, ora 22.00), înseamnă 30 minute care reconstituie o ședință de relaxare, cu un fundal sonor adecvat și cu ghidaj din partea realizatorului, care pe lângă studii superioare muzicale, are și studii superioare de psihologie: Liviu Pețu.

O altă nouă rubrică, ce poate interesa și publicul tânăr, dar nu numai, se intitulează Muzicieni și pasiunile lor (miercurea, ora 8.45): mari interpreți și hobby-urile lor - de la pictură, la grădinărit sau pilotaj de avioane, un reflector pus asupra acelora apreciați pe scenă, care în viața privată ascund aspecte uneori cu totul surprinzătoare. Realizator: Anca Ioana Andriescu.

O emisiune nouă în week-end, care înlocuiește "Starurile fără frontieră", este Saturday Choices (sâmbăta, ora 17.30), emisiune ce explorează universul miniaturilor, alăturărilor surprinzătoare de genuri și stilistice, pentru un ambient sonor de week-end centrat pe relaxare și bun gust. RealizatorLiliana Staicu.

Pentru copii de vârstă mică, până în 7 ani, este păstrată în grilă rubrica Domnul Do, realizată de Ana Voinescu.

Repere ale grilei Radio România Muzical rămân matinalul Musica viva (realizatori Andreea Kiseleff și Liviu Pețu) și emisiunea drivetime Perpetuum mobile (realizatori Gabriel Marica și Lucian Haralambie), precum și consacratele linii Arpeggio (realizatori Monica Isăcescu și Ștefan Costache), Polifonii (realizatoare Florica Jalbă și Sorina Bobeico), Concerte de 5 stele (producător: Octavia Galescu, realizator Ana Voinescu). Nu în ultimul rând, Scena europeană (producător: Octavia Galescu), spațiul unde pot fi ascultate săptămânal concerte în direct de pe marile scene ale lumii: de exemplu, pe 8 septembrie, recitalul de adio al pianistului Christian Zacharias, iar pe 9 septembrie, concertul Orchestrei Simfonice din Philadelphia în cadrul festivalului BBC Proms.

Începând cu 5 septembrie, aveți întâlnire și cu cei doi muzicieni-vedetă care susțin rubrici permanente la Radio România Muzical: Cristian Măcelaru (Camera albastră) și Alexandru Tomescu (Obiectiv-emotiv).