Interviuri Înapoi

AUDIO. Invitatul săptămânii la Perpetuum Mobile, muzicianul Cătălin Milea, în dialog cu Gabriel Marica

Publicat: joi, 26 Ianuarie 2023 , ora 8.31

Invitatul meu este un muzician foarte cunoscut în lumea jazz-ului și nu numai. Este alături de noi prin telefon saxofonistul, compozitorul, educatorul și creatorul de spectacole pentru copii Cătălin Milea. Bună seara.

Bună seara.

Cătălin Milea, aș vrea să ne spui mai întâi de toate, lucruri despre spectacolele pentru copii apărute în viața ta, dacă nu mă înșel, odată cu îndeletnicirea de părinte.

Da, sunt proaspăt tătic, sunt foarte fericit să fiu și în această postură să spun, benefică, divină și bineînțeles că voi continua aceste proiecte pentru copii pe care le-am început ceva acum timp prin anumite spectacole muzicale, workshop-uri, spectacol-lecție pe care le-am făcut și la Opera Comică pentru Copii și da, sunt foarte conectat acum mult mai strâns acum cu lumea aceasta a copiilor.

În câteva cuvinte, cum a fost drumul lui Cătălin Milea de la caseta cu John Coltrane și Duke Ellington pe care ai ascultat-o în liceu, la Tetrismatic, acest cel mai nou album al tău.

Foarte bună întrebarea, mulțumesc. O să încerc să fiu succint,că este o perioadă destul de largă de timp. Prin liceu ascultam casete, făceam schimb de casete și practic atunci am ajuns să aud prima oară jazz. A fost un impact foarte puternic atunci când am ascultat John Coltrane, Duke Ellington, împreună, doi artiști mari emblematici ajunși la maturitate în perioada respectivă și m-a impresionat atât de mult încât am vrut să cânt la saxofon. A fost un drum destul de anevoios, pentru că în perioada aceea știți bine că nu exista internet, 

...internetul era la început în România.

Exact. Informația era foarte legată de acest subiect, nu era atât de vastă ca astăzi și după toți acești ani de studiu și concerte și lucrurile pe care le-am făcut până acum, am ajuns într-un moment în care să spun că îmi doresc sau mi-am dorit să fac un altfel de jazz, nu doar pentru muzicieni, pentru că jazzul a devenit în zilele noastre foarte tehnic și foarte mental și e cumva o bucurie a muzicienilor care cântă acea muzică pentru că este foarte complexă și are foarte multe structuri greu de înțeles pentru un ascultător obișnuit și am vrut să mă orientez spre un jazz care să fie în același timp și accesibil publicului și am inventat acest joc care se numește Tetrismatic și care are legătură cu jocul de Tetris, pentru că folosește niște structuri simple, care se succed destul de repede. Sunt foarte multe elemente surpriză în acest joc. N-aș putea spune că este un gen comercial, pentru că nu este. Conține foarte multe elemente și din free jazz și din hard bop și din bebop și din alte stiluri de muzică, dar cumva, în acest joc, să zicem că sărim de la una la alta și e un fel de viziune cinematică, cine ascultă muzica poate să-și imagineze că sare dintr-un decor în altul sau trăiește dintr-o dimensiune în alta călătorind constant și tot timpul se întâmplă câte ceva.

Știu că în această seară (miercuri 25 ianuarie n.r.) vei testa la public muzica acestui album, de altfel de asta te afli în studioul nostru, în formulă de cvartet. Te-aș ruga să ne spui cu cine vei cânta.

În momentul de față suntem la soundcheck. Avem un alt concert în seara aceasta care îl precede pe cel de la Sala Radio. Componența grupului Tetrismatic este Adrian Flautistul la contrabas, Liviu Negru la chitară, Iulian Nicolau-baterie și o avem invitată pe Ana Maria Roșu la două piese, așa cum este și pe album. Concertul acesta l-a mai cântat și în alte situații și a fost atât de fascinant pe cât am decis să mergem în studio și să înregistrăm această muzică și să scoatem un album care este disponibil online dacă îl căutați ori pe bandcamp ori chiar pe site-ul meu www.catalinmilea.com și va fi disponibil și pe vinil, dacă unii dintre voi vor să facă o precomandă, pe noi ne ajută foarte mult și în câteva luni vom face o altă lansare atunci când va fi gata vinilul.

Ce se va întâmpla mâine seară pe scena Sălii Radio? Știu că alături de tine pe scenă va fi și Florian Lungu, cel care a realizat la Radio România foarte multe emisiuni de jazz.

Florian Lungu și cu mine ne cunoaștem de ceva timp. Suntem buni prieteni și mă bucur că a reușit să facă parte și el din această lansare la Sala Radio. Chiar a scris un review foarte, foarte frumos și foarte cuprinzător despre albumul Tetrismatic. Practic, mâine seară vom avea o discuție despre cum s-a creat acest album, vom povesti din culisele, să spunem, artistice a apariției și a evoluției acestui proiect și această discuție va fi preferată cu momente muzicale din piesele de pe album. De asemenea o voi avea invitată pe Ana Maria Roșu, o vocalistă tânără și o prezență deosebită, o să vă îndrăgostiți de ea, sunt sigur și pe fabulosul trompetist Silviu Groază. Vă așteptăm la Sala Radio. Am observat că deja biletele sunt aproape vândute, așa că grăbiți-vă celor care vor să vină și sper să ne vedem și să petrecem împreună acest timp.

Mulțumesc Cătălin Milea. Succes în această seară cu cvartetul, succes mâine cu Big Bandul Radio la Sala Radio și inspirație în tot ce faci.


Interviu realizat de Gabriel Marica