Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu Rozana Mihalache, director artistic al festivalului JAZZUNIQUE

Publicat: marți, 22 Iunie 2021 , ora 10.10

În perioada 25-27 iunie, sub titlul Jazzunique, la Green Hours are loc un festival de muzică jazz ce reunește muzicieni din Spania, Germania, Franța, Austria, Cehia, Ungaria, Belgia și România. Despre această serie de evenimente aflăm mai multe detalii de la directorul artistic al festivalului, Rozana Mihalache.

Înțeleg că în perioada 25-27 iunie se desfășoară ediția-pilot a Festivalului JAZZUNIQUE - Jazzin' Europe. Ce presupune o ediție-pilot?

Presupune, în momentul de față, în vremurile pe care le trăim, un exercițiu de curaj, o echilibristică pe care o facem împreună cu EUNIC România și cu spirijul Comisiei Europene și, desigur, cu sprijinul institutelor culturale - destul de multe - care ne-au propus niște trupe, niște muzicieni absolut speciali.


Să ne vorbiți despre acești artiști care vor concerta la Green Hours!

Sunt foarte bucuroasă că o să vină Antoine Pierre din Belgia. O să aibă un solo-show de baterie - ceea ce nu e neapărat un lucru obișnuit, mai ales la o primă ediție a unui festival de jazz. Dar, cum am declarat noi, este "emerging excellency"; aceasta este deviza acestui festival. O să fie muzicieni din Germania, Franța, Ungaria, Spania, România, Cehia, Austria... Sper ca publicul să fie surprins plăcut.


Cum a început colaborarea dintre instituțiile organizatoare?

Ideea proiectului a apărut la o masă - așa cum se întâmplă întotdeauna cu cele mai bune idei. Eram în Green Hours, la un concert din cadrul "Green Hours Jazz Fest" de anul trecut, și dr. Joachim Umlauf, directorul Institutului Goethe București și, de altfel, directorul EUNIC România a venit cu ideea să facem în București, la Green Hours, un nou festival de jazz cu trupe tinere, proaspete din țările membre EUNIC. Am fost extrem de încântată de idee; am zis imediat da. Am început întâlnirile cu directorii institutelor culturale, după inevitabilele schimburi de mail-uri. Majoritatea s-a arătat încântată! Ce-a ieșit, o să vedeți în grădina noastră între 25 și 27 iunie.

Acum eu sunt acasă și mă uit pe geam și văd cu toarnă și-mi doresc foarte tare să se oprească până săptămâna viitoare, că numai vremea ne mai poate sta în cale. În rest, totul este în grafic.


Interviu realizat de Petre Fugaciu