Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul Valentin Șerban, invitatul săptămânii la Perpetuum mobile

Publicat: marți, 6 Aprilie 2021 , ora 11.24

Violonistul Valentin Șerban a fost Invitatul Săptămânii în Perpetuum mobile. Singurul violonist român calificat în semifinala Concursului Internațional George Enescu 2021, va evolua alături de pianistul Dragoș Dimitriu în cadrul Stagiunii Camerale organizate de Centrul Național de Artă Tinerimea Română. Despre recitalul de joi, 8 aprilie, pe care Radio România Muzical îl va transmite în direct, Valentin Șerban a declarat:


Mă bucur foarte tare de invitația făcută de maestrul Marin Cazacu de a cânta în această stagiune de la Tinerimea Română. E prima oară când cânt acolo în recital. Am cântat de foarte multe ori cu Orchestra Română de Tineret, în care colaborez din 2016-2017, deja de câțiva ani, dar mă bucur să pot cânta solo. Și, cu prietenul meu, pianistul Ioan Dragoș Dimitriu, ne bucurăm să putem trece programul ăsta pentru Concursul Enescu. E un program foarte frumos, cu Sonata a III-a de Brahms, Sonata a II-a de Enescu și Variațiunile pe o temă originală de Wieniawski.

Este o pregătire, deci, pentru semifinala Concursului Internațional "George Enescu". Anul acesta vorbim de o competiție atipică din cauza pandemiei. Cum așteptați această semifinală, care va avea loc la jumătatea lunii mai?

Cu mare nerăbdare, bineînțeles, mai ales după primele două etape care au fost online, cu video-uri trimise pe youtube. Și asta e o provocare, cumva. Este total atipic pentru un concurs, deși a devenit o normalitate în ultimul an. Dar ne pregătim intens și așteptăm cu nerăbdare să cântăm la Ateneu și să avem juriul în față și, poate, și public sper. Nu știu cum se va desfășura, dar, în orice caz, este onorant să putem cânta în semifinală.

Faptul că sunteți singurul violonist român ajuns în această etapă e o presiune în plus?

Nu cred. Nu simt o presiune în plus. Trebuie să recunosc că îmi place cum sună, dar contează poate mai mult pe mai departe ce se întâmplă decât faptul că acum sunt singurul român.

Am vorbit despre lucrul ăsta, a fost un an atipic din punct de vedere al activității muzicale. Cum a fost pentru dumneavoastră tot anul 2020? Cum a început 2021?

A fost un an foarte solicitant, dar nu în capitol de cântat, ci presiune psihică; pentru că totul a căzut pentru toată lumea. Am avut probabil zeci de concerte anulate și este nesiguranța aia, de a nu ști ce urmează, de a nu ști ce se întâmplă, de a nu ști dacă vei fi, dacă nu vei fi, când vei fi programat. În continuare e, de fapt, așa. Poate că acum ne-am obișnuit și pare mai normal, dar situația e grea pentru toți. Din fericire, 2021 a început foarte bine. Am avut câteva concerte foarte frumoase, am început o colaborare superbă cu prietenii mei, cu Dragoș Dimitriu - pianistul și cu violoncelistul Ștefan Cazacu, care și el este în semifinală la Concursul Enescu. Planuri sunt. Sper să le și putem pune în practică.

În final, având în vedere situația actuală, care pune în dificultate desfășurarea vieții muzicale în parametri normali - ați vorbit mai devreme și de prezența publicului la semifinala Concursului Internațional "George Enescu" - credeți că vaccinarea poate fi soluția revenirii la normalitate? Dumneavoastră vă veți vaccina?

Eu, cumva, sunt în necunoștință de cauză fiind muzician. Dar, sigur că încerc să mă informez pe cât posibil și cred că una din soluții, poate cea mai bună, este să ne vaccinăm. Eu, personal, mă vaccinez. Chiar vineri am rapelul. Acum, este o decizie personală, dar cumva ne afectează pe toți. Deci, trebuie să gândim în mare, nu numai în plan personal.