Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul Remus Azoiței, membru al juriului Concursului Internațional „George Enescu”

Publicat: miercuri, 14 Septembrie 2022 , ora 14.00

Finala secțiunii „Vioară” a Concursului Internațional „George Enescu” s-a desfășurat marți, 13 septembrie, pe scena Ateneului Român. Despre desfășurarea acestei ediții aflăm mai multe de la violonistul Remus Azoiței, profesor al Academiei Regale de Muzică din Londra și membru al juriului.

Au fost momente foarte grele! Noi trăim fiecare notă din aceste semifinale... repertoriul a fost romantic, în mare parte. Trăim pentru acești tineri... este, de fapt, mai greu decât să cântăm noi pe scenă. Așa că a fost o semifinală foarte intensă și o finală pe măsură.

Să fiu sincer, nivelul mi s-a părut puțin mai scăzut decât în alte ediții la care am fost în juriu. Probabil că există o anumită letargie post-pandemică... Copiii au fost afectați de pandemie. Noi toți, dar ei în primul rând, pentru că sunt niște persoane foarte sensibile. Școala lor a fost întreruptă și... foarte multe elemente au contribuit. Avem de-a face cu un fenomen în care cetățenii chinezi nu pot ieși din China și, desigur, un contingent foarte puternic din Asia întotdeauna există și e de luat în seamă, iar la această ediție nu am avut atât de mulți. Imediat se vede diferența.

Dar finala a fost bună, de un nivel bun și am avut un câștigător clar! O câștigătoare, Maria Marica, o fată pe care eu o urmăresc de foarte mulți ani, de când era mică. Ea provine și dintr-o familie de muzicieni deosebiți. Am cântat cu tatăl ei, care a fost primul violoncelist al Filarmonicii din Cluj decenii și o știu și pe sora ei, care mi-a fost studentă la Londra, Lucia, și care acum are un post senzațional la Bruxelles. Este o familie cu tradiție și Maria este cu adevărat senzațională și mă bucur că a câștigat acest concurs.

Desigur, și Ștefan Aprodu, și Grégoire Torossian sunt niște tineri foare, foarte buni și talentați și care, efectiv, au arătat în această seară că sunt de mare viitor și că merită să fie pe această scenă minunată a Ateneului.

Lumea muzicală, desigur, a încercat să se adapteze realităților din teren. S-a încercat această formulă de a juriza online, care a decurs bine, dar niciodată nu se poate înlocui cu live-ul. Dar am făcut ce s-a putut și, până la urmă, cei mai buni eu zic că au câștigat.

(Sursa foto: facebook Remus Azoitei)

Declarație preluată de Petre Fugaciu