Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violoncelistul Octavian Lup despre proiectul New Hope

Publicat: joi, 17 Iunie 2021 , ora 10.33

În ultimul an, Asociația New Hope, condusă de violoncelistul Octavian Lup, a organizat o serie de concerte în spitalele din România; acestea au fost dedicate, deopotrivă cadrelor medicale, cât și pacienților.


Domnule Octavian Lup, miercuri, 16 iunie, în curtea Spitalului "Matei Balș", ați organizat un concert susținut în cadrul proiectului New Hope. Pe ce se bazează conceptul acestui proiect și de unde a pornit ideea?

New Hope înseamnă speranță nouă și cred că speranța nu trebuie să moară niciodată, trebuie reînnoită, pentru că ea este forța care ne ajută să depășim momentele grele. Practic, New Hope și muzica sunt două entități care se împletesc armonios. Am pornit ideea de a face această serie de concerte prin spitalele din România de la gândul că oamenii care stau acolo și care, probabil, își trăiesc ultimele clipe pe un pat de spital, pot fi mângâiați, pot fi încurajați, pot să primească, iată, după cum spuneam, speranțe noi și cred că acest aspect este de un impact major pentru fiecare om. Și momentul în care suferi, și momentul în care ești la pământ sau ești în depresie ... așa cum spunea George Enescu, muzica trebuie să pornească din inimă și să se adreseze inimii.

În momentul în care am conceput acest proiect, m-am gândit cum aș putea să fiu eu mai relevant pentru societatea în care trăiesc? Cum pot cu arta mea să ajung și mai aproape de oameni, de sufletele lor, de cămăruțele acelea adânci, necunoscute, pe care fiecare om le are, mai ales când oamenii sunt suferinzi, când sunt vulnerabili, când au nevoie de un mesaj de speranță, de lumină? Și cred că muzica are această capacitate, să le pună acolo, la adăpost, în sufletul nostru.

Suntem o orchestră de profesioniști - aproximativ 30 de muzicieni de data aceasta - care și-au pus suflețelele împreună într-un singur suflet și și-au propus să ducă acest mesaj spre inimile celor bolnavi care vor asculta de la geamurile spitalelor. Și, nu în ultimul rând, vrem să aducem un omagiu medicilor care în perioada aceasta, după cum știți, au stat în prima linie în lupta cu acest virus. Așa că, noi credem că prin artă și cu ajutorul ei putem să ne adresăm atât celor suferinzi, cât și celor care au fost lângă cei suferinzi și care, unii dintre ei, și-au dat viața pentru noi.


Care sunt viitoarele evenimente din cadrul proiectului și ce muzicieni invitați vor participa?

Suntem într-un moment important. Vom face un turneu național cu Alexandru Tomescu și cu Orchestra New Hope la sfârșitul lunii august - începutul lunii septembrie. Vom merge prin spitalele din Brașov, Sibiu, Cluj Napoca, Piatra Neamț, Bistrița și București și vrem ca acest mesaj al speranței, al bucuriei și al victoriei, pentru că este și un concert al victoriei împotriva acestui virus - să fie auzit și răsunetul lui să străbată toată țara și, dacă se poate, toată lumea. Conceptul acesta de a merge cu o orchestră de profesioniști, o orchestră de muzicieni consacrați, muzicieni de elită din țară prin spitale este un lucru unic și care cred că va avea ecou.

Aș vrea să mulțumesc foarte mult Paulei Seling, care a înțeles mesajul profund pe care noi îl oferim oamenilor prin muzică, și, bineînțeles, colegilor mei pentru participare. A fost un proiect minunat! Îi mulțumesc foarte mult maestrului Daniel Jinga care ne-a dirijat. Și, iată, o familie de muzicieni a reușit să ducă mesajul acesta acolo unde este nevoie de el.

Interviu realizat de Maria-Isabela Nica