Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violistul Răzvan Popovici

Publicat: luni, 30 Ianuarie 2023 , ora 10.05

Luni, 30 ianuarie, la Filarmonica din Paris se desfășoară un concert intitulat "Omagiu lui George Enescu", în care violistul Răzvan Popovici va fi unul dintre protagoniștii acestui eveniment. Despre prezența sa pe scena pariziană ne vorbește violistul român, într-un dialog purtat cu Ioana Țintea.

Răzvan Popovici, luni 30 ianuarie, veți fi unul dintre protagoniștii evenimentului intitulat Omagiu lui George Enescu de pe scena Filarmonicii din Paris. Despre ce este vorba mai exact și cu ce gânduri ați primit invitația de a participa la acest eveniment?

Este acest proiect foarte frumos al violonistului Nicolas Dautricourt prin care a creat în jurul octetului de Enescu un program extrem de sugestiv, legat de maeștrii lui Enescu, de lumea muzicală pariziană și nu doar, incluzându-l și pe Bartok. Astfel încât, îmi aduc cu mare plăcere aminte când am debutat în acest proiect alături de Nicolas pe scena Festivalului Enescu acum doi ani, după care în acest timp am concertat destul de mult timp în Franța și am dus proiectul în diverse săli importante și festivaluri importante din această țară. Acuma este unul dintre concertele finale ale turneului și bucuria a fost dublă, pentru că, inițial, marele violist francez, Gérard Caussé era planificat pentru acest concert, dar din cauza de o boală a anulat, astfel încât am fost foarte onorat că mi s-a propus să-l înlocuiesc. Știți că Gérard Caussé este pentru toți violiștii unul dintre vechii idoli, el fiind unul dintre marii monștri sacri ai instrumentului, deci bucuria dublă, de fapt, triplă, debutul de a concerta la Filarmonica din Paris, faptul că pășesc pe poteca lui Gérard Caussé și desigur, interpretarea acestei piese extraordinare a lui Enescu, a Octetului pentru coarde.


Ce sentimente aveți atunci când interpretați lucrări de George Enescu pe scene internaționale?

Nu cred că este o diferență când cânți Octetul de Enescu sau Octetul de Mendelssohn, pentru că piesele sunt amândouă extraordinare, de exemplu, dar când ducem Octetul de Enescu în aceste săli sacre și în spații deosebite pentru cultura muzicală europeană, evident că mă simt foarte mândru și sunt foarte bucuros că în acești ultimi ani am făcut această capodoperă mult mai cunoscută unui public foarte larg din foarte multe săli ale Europei.


În data de 3 februarie, veți susține un concert la Sala Radio alături de violonistul Alexandru Tomescu și Orchestra Națională Radio. Ce veți interpreta?

Vom interpreta splendida Simfonie concertantă a lui Wolfgang Amadeus Mozart, probabil cel mai frumos scris concert al compozitorului, după părerea mea. Este o bucurie să revin pe scena Sălii Radio ca solist, de data aceasta alături de Alex Tomescu, un vechi prieten din copilărie. Abia aștept să interpretăm această piesă la Sala Radio.


După evenimentul de la Sala Radio, unde veți mai concerta?

Chiar a doua zi, sâmbătă, vom avea un mic concert alături de pianista Cristiana Mihart, vom interpreta o altă piesă a lui George Enescu, Concertstück pentru violă și pian, în cadrul unui concert extraordinar al acestui proiect deosebit, care a și fost premiat la Gala "Musicrit", Case de muzicieni, creat și dus foarte departe de colega dumneavoastră, Monica Isăcescu.


Interviu realizat de Ioana Țintea