Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu trompetistul Alex Sipiagin

Publicat: miercuri, 8 Februarie 2023 , ora 9.55

Jazz de cea mai înaltă calitate, joi, la Sala Radio, de la ora 19:00. Trompetistul Alex Sipiagin este invitatul Big Band-ului Radio, dirijat de Simona Strungaru, într-un concert inedit. Unul dintre cei mai apreciați improvizatori din jazz-ul contemporan, Alex Sipiagin are 15 albume ca lider și a colaborat cu Michael Brecker, Dave Holland sau Mingus Big Band, între alții. Ce surprize pregătește împreună cu Big Band-ul Radio, aflăm din următorul interviu.


Cum ați început colaborarea cu Big Band-ul Radio?

L-am cunoscut pe Sebastian Burneci în 2009, pentru că era studentul meu la Conservatorul Prins Claus, din Groningen. Am devenit prieteni foarte apropiați, cu trecerea timpului. După câțiva ani am început să visăm: ar fi frumos să facem o formație împreună și să înregistrăm niște muzică.

După alți câțiva ani s-a căsătorit cu Simona Strungaru. Am ținut legătura în tot acest timp, vorbim de o perioadă de 15 ani.

În cele din urmă, în 2020, am plănuit să facem înregistrări, dar a venit pandemia și a trebuit să amânăm acest proiect pe mai târziu.

Acum suntem în 2023, Simona a devenit dirijorul Big Band-ului Radio, iar Sebastian șeful partidei de trompete și am revenit la vechiul nostru proiect. Asta facem acum.


Lucrați la un album?

Da. Practic acum repetăm piesele mele, iar de mâine începem să înregistrăm albumul. Probabil va fi gata în toamna lui 2023.


Ce ne puteți dezvălui despre programul concertului de la Sala Radio?

Vom interpreta aceleași compoziții pe care le vom înregistra pe album. Toate sunt compozițiile mele originale, pe care le-am scris anterior pentru grupuri mai mici - cvintet, sextet, octet - și acum le-am reorchestrat pentru big band.

De asemenea, prietenul meu, excelentul pianist Misha Tsiganov, care a venit și el de la New York, a contribuit la acest proiect cu trei noi aranjamente pentru compozițiile mele.

Toate aceste compoziții sunt conectate, reflectând diferite perioade ale vieții mele la New York.

De aceea proiectul e complicat. Muzică dificilă, cu măsuri complexe, dar cu armonii frumoase și multă libertate.

O combinație de muzică clasică, de folclor, de muzică rusească, pentru că sunt din Rusia și din 1990 trăiesc în America.

Deci în combinație, procentul e 80% jazz american, în stilul din New York.


Spuneți-ne câteva cuvinte despre noul dumneavoastră album. Are și un cântec ucrainean.

Desigur. Noul meu album se numește Mel's Vision. L-am dedicat soției mele. Am înregistrat un cântec popular ucrainean, orchestrat de Misha Tsiganov. Îl dedicăm tuturor oamenilor care suferă.

Am o mulțime de prieteni ucraineni, care sunt aproape ca o familie pentru mine. Obișnuiam să merg în Ucraina, să cânt la festivaluri și e incredibil de trist ce se întâmplă. Sunt complet împotriva acestui război. Aș vrea să pot avea o contribuție mică la oprirea lui, punând această piesă pe albumul meu.


Ați cântat cu atâția mari muzicieni și aveți o mare experiență cu big band-uri. Ce reprezintă pentru dumneavoastră această colaborare cu muzicienii români, unii dintre ei foarte tineri?

Am descoperit că sunt foarte experimentați. Sunt tineri, dar foarte experimentați, interpretarea lor e la un anumit nivel. Asta căutam.

Bineînțeles, înainte să începem proiectul am discutat cu Sebastian Burneci despre muzicienii cu care vom lucra. Mi-a trimis câteva exemple cu ei și m-am convins că muzicienii propuși sunt de nivel ridicat. Pentru mine e foarte imporant. Altfel nu aș fi făcut acest proiect.

Interviu realizat de Viorel Grecu