Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu soprana Daniela Vlădescu, manager al Teatrului Național de Operă și Balet "Oleg Danovski"

Publicat: joi, 22 Septembrie 2022 , ora 13.26

Vineri, 23 septembrie, are loc deschiderea stagiunii Teatrului Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" din Constanța. Aflăm detalii despre concertul de mâine, dar și despre spectacolele pregătite pentru anul artistic ce tocmai începe, din discuția pe care colega noastră, Norela Costea, a avut-o cu managerul instituției, soprana Daniela Vlădescu:


Stimată doamnă Daniela Vlădescu, cum este conturat programul concertului de deschidere a stagiunii?

Vom începe stagiunea cu două concerte simfonice, unul în data de 23 septembrie, al doilea în data de 30 septembrie. Vom marca astfel și activitatea noastră de filarmonică pe care o dezvoltăm din anul 2004 când aceasta s-a mărit și a cuprins trei instituții de spectacol muzical-coregrafic și vom avea ca invitată la deschiderea stagiunii pe dirijoarea Susan Baley Robinson din Statele Unite ale Americii, iar în program vom avea Uvertura "Egmont" de Beethoven, Preludiu și Liebestod din "Tristan și Isolda" de Wagner, Smetana - Moldau, Dvorak - Simfonia a IX-a "Din Lumea Nouă". Așteptăm publicul, pentru că toată vara am susținut o activitate de spectacole estivale, de concerte estivale și spectacole în fața teatrului. Publicul ne-a urmărit cu interes, locurile au fost neîncăpătoare la fiecare eveniment și atunci sunt convinsă că va continua și stagiunea cu o afluență de public și cu o dorință de a trăi prin muzică, pentru că bucurii sunt destul, destul de puține și probabil că muzica este una dintre bucuriile vieții noastre. Vă mai pot spune în continuare ce mai așteaptă pentru sfârșit de lună septembrie publicul: pe data de 25 septembrie, baletul "Don Quijote" la Sala Teatrului (la ora 19.00 vor începe toate spectacolele, până în noiembrie când le vom începe la ora 18.30). Duminică, în spectacolul "Don Quijote" de balet, vom avea ca soliști pe Ami Inoue, Tomonori Sekiguchi, Adrian Mihaiu, Mihai Pâslaru, Cătălina Iliescu, Yuria Soeta, Bogdan Bîrsănescu, Luna Muramatsu, Mayura Takase, Mayu Takahashi, Keito Shimomura și Ansamblul de Balet al Teatrului Național de Operă și Balet Oleg Danovski. Acest spectacol este realizat de coregraful Mihai Babușka și de către scenografa Adriana Urmuzescu. Iar concertul de vineri, 30 septembrie, va avea din nou la pupitru un invitat din Belgia de data aceasta, dirijorul Filip Fransen și orchestra va interpreta Uvertura "Tragica" de Brahms, Simfonia nr. 45 de Haydn și Simfonia nr. 6 de Ceaikovski. Sunt concerte cu programe foarte accesibile, foarte cunoscute și care aduc bucurie tuturor celor care ascultă muzică în general și ascultă muzică simfonică în mod special.


Ce premiere de opere sau operete aveți în plan pentru această stagiune?

Stagiunea este conturată la noi pe an bugetar și atunci, în perioada de toamnă a acestui an pregătim premiera de "Pescuitorii de perle" de George Bizet; va fi un spectacol așteptat, pentru că totdeauna am căutat titluri care să suscite interesul și care să aducă frumusețe, să aducă popularitate teatrului și acest titlu este chiar un titlu iubit, un titlu care, din câte știu, se performează în mai multe instituții de spectacol muzical din țară și este un titlu care este interesant pentru publicul român, se pare. Vom avea două spectacole în cadrul Festivalului Internațional al Muzicii și Dansului (care ajunge anul acesta la ediția 48-a). La sfârșit de festival, pe data de 10 și de 11 decembrie vom prezenta această premieră în două distribuții distincte, în regia și scenografia de decoruri a tânărului regizor Ștefan Munteanu și coregrafia maestrului Horațiu Cherecheș, iar despre costume, din nou, a căzut această îndatorire și plăcere (pentru că o fac cu plăcere), pe umerii mei; este iarăși o încercare pentru că este un spectacol destul de dificil din punct de vedere al costumației, al zonei unde se petrece acțiunea și pentru mine este iarăși o încercare frumoasă și plăcută. La pupitru va fi maestrul Tiberiu Oprea și printre soliști tenorii Marius Urtoi și Mădălin Băldău, baritonii Marius Eftimie și Cristian Caragea, sopranele Laura Eftimie și Veronica Răceală, iar invitat din București, basul Orest Pîslariu. Alături de cor, de baletul teatrului, de orchestra teatrului sper să iasă o premieră care să dureze, așa cum ne-am dorit ca toatele spectacolele noastre să aibă o viață lungă.