Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Maria Popa

Publicat: marți, 7 Februarie 2023 , ora 15.29

Miercuri, 8 februarie, începând cu ora 19:00, la Ateneul Român se va desfășura un eveniment omagial dedicat omului de cultură Iancu Țucărman, de la nașterea căruia s-au împlinit 100 de ani. Mai multe detalii aflăm de la Maria Popa, președinta Asociației Culturale "Iancu Țucărman și Maria Popa", într-un interviu oferit Ioanei Țintea.

Doamnă Maria Popa, pentru început, v-aș ruga să ne oferiți câteva detalii despre omul Iancu Țucărman, considerat personalitate simbol pentru istoria tulbure europeană.

Iancu Țucărman am spune că a primit darul vieții, călătorind prin istorie aproape un secol. Cu puțin folos pentru sine, cu imens folos pentru semenii săi. S-a născut la Iași, într-o familie de evrei religioasă, tatăl său având o muncă onorifică de gabbai la una din sinagogile din Iași și, având o relație apropiată de tatăl său, era mai tot timpul la sinagogă. Acest lucru a făcut ca Iancu Țucărman să asculte muzica sinagogală, fiind primul contact cu muzica. Familia avea un magazin, comercializau instrumente muzicale, gramofoane, plăci de muzică și acest lucru a făcut ca dânsul să poată avea al doilea contact cu muzica, ascultând la gramofon aceste plăci de muzică clasică, în general. De mic copil a primit o educație în domeniul muzicii clasice, luând lecții de vioară de la vârsta de 4-5 ani, avându-l ca profesor pe Bernal Segal, tatăl marelui nostru muzician, Iosif Sava. Din povestirile sale, relata că Iosif Sava stătea sub masă, în camera în care lua lecții și tatăl său, la un moment dat, i-a spus lui Iancu: Iancu să nu crezi că Iosif stă degeaba, se joacă sub masă - știi ce mi-a spus? Tată, tu cânți mai bine decât Iancu. Iancu spunea că este prima cronică a lui Iosif Sava. S-a dedicat spre finalul vieții, descoperii tinerelor talente, în domeniul muzicii clasice, i-a susținut și i-a promovat, alături de alt supraviețuitor al trenului morții, Iași, Podul Iloaiei, Martin Sternin, un filantrop care a acordat burse acestor tineri, pe care Iancu Țucărman i-a recomandat. Iancu Țucărman este o personalitate foarte complexă, a trecut de la perioada antisemitismului la perioada comunismului, fiind supraviețuitor al Pogromului de la Iași, al Trenului morții, Iași Podul Iloaiei, din 1941 și apoi în perioada comunismului, ocupând funcții de conducere în cadrul Ministerului Agriculturii, ca profesie fiind inginer agronom și neacceptând să fie membru de partid.


Revenind la evenimentul din data de 8 februarie, pe scena mica a Ateneului Român se va desfășura un recital omagial dedicat celor 100 de ani de la nașterea lui Iancu Țucărman. Despre ce este vorba mai exact și cine sunt artiștii care vor onora acest eveniment?

Asociația culturală pe care a înființat-o domnul Țucărman, organizează un recital susținut de către un fagotist foarte cunoscut în America, studiind în America, dar și în Europa, Traian Sturza, care a fost desemnat în cadrul competiției internaționale Youth of Music, în ediția 2022, cu premiul Iancu Țucărman și pianista Mihaela Manea, care a fost descoperită și susținută de Iancu Țucărman, pe parcursul afirmării sale, amândoi acum aflându-se împreună la Viena, pianista a studiat la Viena. La începutul evenimentului i se va alătura actorul George Custură, de la teatrul Sică Alexandrescu din Brașov, care va susține o laudatio a calității umane intelectuale ale lui Iancu Țucărman. 


Una dintre lucrările înscrise în program este
"Aduceri Aminte" de Ulpiu Vlad, dedicată lui Iancu Țucărman, prezentată în primă audiție. Care este povestea din spatele acestui opus?

Ulpiu Vlad a dorit să facă această dedicare în amintirea personalității lui Iancu, Aduceri Aminte și povestindu-i de faptul că acordăm premiul Iancu Țucărman anual, prin asocierea cu Museart Academy, care organizează această competiție internațională, atunci s-a oferit să facă această lucrare în memoria lui Iancu Țucărman, Aduceri Aminte.


Interviu realizat de Ioana Țintea