Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Irina Macedonski despre Festivalul Icon Arts

Publicat: luni, 19 Iulie 2021 , ora 14.20

Ediția din acest an a Festivalului „Icon Arts” începe în data de 24 iulie, cu un concert ce are loc la Filarmonica de Stat din Sibiu. Despre desfășurarea seriei de evenimente și organizarea acestei ediții aflăm mai multe de la Irina Macedonski, responsabil relații publice pentru Festivalul IconArts  

Care sunt noutățile acestei ediții?

Poate îi putem spune o noutate în contextul în care ne aflăm. Faptul că nu am compresat festivalul, ne-am menținut spațiul și conceptul, anume că dimensiunile festivalului rămân aceleași, sunt 17 zile și 17 evenimente, în perioada 24 iulie-8 august. Alte noutăți legate de spații, ne vom găsi anul acesta, pe lângă Sibiu, Mediaș, Biertan, Richiș, Sighișoara și în Cund, Copșa Mare, Brașov și Avrig, în alte spații fermecătoare, în nouă localități în total, iar publicul e invitat să vină absolut în fiecare zi, pentru că se va întâmpla ceva deosebit. Printre artiștii invitați, în acest an ne bucurăm foarte mult că dintre cei noi invitați din plan internațional au putut să vină o mare parte dintre ei. Ne face plăcere să-i anunțăm pe Blaise Dejardin este șeful de partidă de la Boston Symphony, poate că este una dintre primele cinci orchestre ale lumii. El va preda alături de ceilalți profesori masterclass-ul de violoncel. Va fi o ocazie deosebită pentru tinerii care participă la Academia IconArts să studieze cu el și să concerteze apoi pe aceeași scenă. Mai este Ludwig Albert, un marimbafonist de calibru internațional, un pionier care a inovat. El a sărbătorit recent 15 ani de carieră și Adams, faimosul producător de instrumente de percuție a crea un instrument cu semnătura lui Ludwig Albert. Și el va preda la masterclass-ul de percuție alături de Alexandru Anastasiu. Remus Azoiței, faimosul artist român care nu mai are nevoie de nici o prezentare. Este profesor anul acesta la masterclass-ul de vioară și ne mai bucurăm s-o anunțăm pe Ana Oltean, cunoscuta artistă pasionată de flautul baroc, distinsă cu numeroase premii internaționale ca și ceilalți artiști invitați. Mai menționăm pe Rémi Jousselme, chitarist, apreciat în lumea pasionaților de chitară clasică. De asemenea, va susține un masterclass alături de Costin Soare. Se anunță un festival cu un program foarte bogat, un program generos, care va pune în valoare aproape fiecare grupă de instrumente muzicale, dar nu doar atât, și spectaculoasele biserici fortificate din sudul Transilvaniei, dar și gastronomia locală care renaște din ce în ce mai mult o dată cu venirea turiștilor străini și apoi români. La 100 de ani de la marea unire, cunoaștem în continuare prea puține lucruri despre Transilvania.


Cum ați descrie relația dintre acest festival și cultura locală?

Este un festival care, încă de la prima ediție a pus în legătura aspectele locale tradiționale și cele ale inovației artistice și este o întâlnire care impresionează, cu siguranță, fiecare vizitator, fie că este localnic, fie că este turist, fie că este, fie că este muzician, fie că vine din America, fie din Sibiu, fie din București. Este ceva spectaculos pentru fiecare. După concerte, după cele mai multe concerte are loc șezătoarea post-modernă cu momentul gastronomiei locale unde adesea se mai spun și povești despre fiecare loc în parte. Imaginați-vă cetatea de la Biertan care este spectaculoasă, e parte din patrimoniul universal UNESCO. În jurul său sunt mai multe case tradiționale, care au fost restaurate și sunt acum case de oaspeți care respectă stilul local, stilul tradițional săsesc. Din grădinile acestor case se aude din când în când, odată cu adierea vântului câte un instrument muzical, fiindcă au loc repetiții tot timpul și creează o atmosferă foarte plăcută acolo, mai ales că în perioada de vară sunt cei mai mulți turiști și se întâmplă destul de rar evenimente culturale, iar noi ne bucurăm că prin apariția festivalului IconArts încurajăm dezvoltarea economiei locale, mai ales după restricțiile impuse de pandemie și împuținarea turiștilor.


Interviu realizat de Petre Fugaciu