Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu harpista Maria Bâldea

Publicat: marți, 20 Aprilie 2021 , ora 17.04

Stagiunea de marți seara de la Ateneul Român continuă cu recitalul de harpă susținut de Maria Angela Oancea și Ingrid Roman, având-o ca invitată pe clarinetista Ioana Tomescu. Recitalul va putea fi urmărit începând cu ora 19:00, pe platformele online ale Filarmonicii "George Enescu" și pe pagina de Facebook a postului Radio România Muzical.


În cadrul stagiunii de marți seara, va avea loc un recital fără public susținut de harpistele Maria Angela Oancea și Ingrid Roman, iar ca invitată va fi clarinetista Ioana Tomescu. Doamnă Maria Bâldea, în calitate de profesoară a tinerelor interprete, spuneți-ne, cum au perceput ele această modalitate de desfășurare a recitalului?

Este un mare cadou pentru noi să cântăm pe Scena Mică a Ateneului din București. Această sală, în primul rând, este un templu al muzicii de cameră, o bijuterie acustică, este cadrul cel mai bun pentru manifestare acustică a harpei. De trei zile copiii repetă în acea sală, contactul cu scena, chiar dacă nu este public în sală, este un eveniment aproape sfânt pentru un muzician. Deci, simbolismul scenei, în primul rând, încărcătura energetică a sălii, în care au cântat foarte mari muzicieni este un cadou extraordinar pentru noi.


Programul cuprinde o varietate de lucrări semnate de compozitori, precum Odette Le Dentu, Charles Bochsa, Donato Lovreglio ș.a. Cum ați alcătuit programul?

Programul ne-a fost cumva impus de etapa educațională a copiilor, din ce au avut ei de pregătit pentru diferite concursuri sau examene. A trebuit să alegem din ce aveam în lucru. În cazul Angelei, trei piese au fost cântate și pe harpă celtică, dar vor fi prezentate pe harpă de concert. Variațiunile pe o temă de Mozart, aceste variațiuni reprezintă o piesă de mare virtuozitate pentru harpa celtică, cu atât mai dificilă pe harpa cu pedale. Marțian Negrea - este o lucrare pe care o prezintă prima ei încercare de a cânta, o muzică românească, care se adresează unui nivel superior de educație. Deci vom asculta Menuet și Povestioară, scris superb pentru harpă. Marțian Negrea cunoștea foarte bine instrumentul. O a treia piesă pe care o va interpreta Angela a fost impusă la concursul internațional în Ucraina Memorii de Skoryk. Este o miniatură romantică cu influențe slave, un cântec care vorbește despre amintire. Și vom încheia minirecitalul Angelei cu Concertul de Wagenseil, care în această formulă va fi prezentat la două harpe. Am s-o acompaniez eu. Ingrid va prezenta un studiu de mare virtuozitate de Bochsa, studiul impus de mai mult de jumătate de deceniu la intrarea în facultate. Concertul de Handek, iarăși, partea I, în viziunea lui Grandjany, va fi prezentat și Ingrid va încheia partea ei de program cu Variațiuni pe o temă de Mozart scrisă de Glinka, unde iarăși avem o muzică romantică, cu inflexiuni slave, o broderie, efectiv muzicală de mare, mare delicatețe și care necesită o extrem de mare acuratețe. Ultima piesă va fi bucuria de a cânta, Fantezia pe teme din Traviata, împreună cu Ioana.

 

Interviu realizat de Maria-Isabela Nica