Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul John Axelrod

Publicat: joi, 2 Februarie 2023 , ora 13.18

Vineri, 3 februarie, Orchestra Națională Radio va concerta sub conducerea dirijorului John Axelrod care i-a oferit un interviu colegei noastre, Ioana Țintea.


Maestre John Axelrod, știu că nu este prima dvoastră vizită în România, ați fost prezent de mai multe ori pe scene din București dar sunteți pentru prima dată pe scena Sălii Radio, în compania Orchestrei Naționale Radio. Cum descrieți colaborarea cu muzicienii și cum decurg repetițiile până acum
?

După cum știți, sunt îndrăgostit de orașul dvoastră, am lucrat cu orchestre de aici și sunt dirijor principal al Orchestrei Simfonice București. Îmi face o deosebită plăcere să îmi continui colaborarea cu muzicieni de talie mondială din România. Sunt mulți instrumentiști din cadrul Orchestrei Naționale Radio care activează și în cadrul Orchestrei Simfonice București. Este minunată reîntâlnirea cu colegii mei după experiența placută pe care am avut-o cu ocazia Concertului Tradițional de Anul Nou. Repetițiile decurg foarte bine. Bineînțeles, Simfonia a VI a "Patetica" de Ceaikovski este o lucrare prezentă în repertoriul tuturor orchestrelor din lume. Orchestra Națională Radio, de asemenea a interpretat-o de nenumerate ori și o cântă minunat. Eu doar le-am oferit niște idei, concepții, metafore pentru a-i ajuta să înțeleagă diferitele frazări, dinamici, temperamente, caractere, culori ce sunt specifice atmosferei și dramatismului simfoniei lui Ceaikovski. În doar două zile am reușit să atingem un nivel foarte ridicat de înțelegere. Cred că va fi un concert minunat și publicul se va bucura.


Soliștii care vor evolua în Simfonia concertantă de Wolfgang Amadeus Mozart sunt violonistul Alexandru Tomescu și violistul Răzvan Popovici. Cum vedeți dvoastră dialogul dintre aceste două instrumente
?

Avem doi soliști români care sunt minunați. Protagoniștii sunt ca într-un dialog, vioara în registrul înalt iar viola în cel grav. Acompaniamentul orchestrei este fluid, luminous, specific mozartian. Dimensiunea orchestrei este redusă, nu folosim aceeași structură timbrală ca cea din simfonia lui Ceaikovski. Partea a II a este cea mai frumoasă, de neuitat, care emoționează puternic, în aceeași măsură în care o face "Patetica" de Ceaikovski. Muzica nu ajunge doar la urechi ci atinge sufletul. Asigur publicul că va fi un concert de un înalt nivel artistic.