Cronici Înapoi

AUDIO. Ecouri ale Festivalului ‘Tinere Talente’ de la Râmnicu Vâlcea, 15-17 mai 2022

Publicat: miercuri, 18 Mai 2022 , ora 14.24

A fost din nou sărbătoare la Filarmonica "Ion Dumitrescu" din Râmnicu Vâlcea unde s-a desfășurat Festivalul "Tinere Talente" ajuns la a 42-a ediție.

Am asistat la o întâlnire a tinerilor interpreți din toate colțurile țării pe care i-a unit talentul și dragostea pentru muzică. Au fost instrumentiști și cântăreți din București, Ploiești, Timișoara, Pitești, Cluj și, desigur, Râmnicu Vâlcea. parte dintre ei poate nici nu a îndrăznit să viseze până acum să cânte pe scena unei filarmonici, cu atât mai mult într-un festival cu o istorie de o bogăție remarcabilă despre care ne-vorbit doamna Augustina Sanda Constantinescu, co-fondatoare a festivalului:

"Festivalul s-a născut la inițiativa Uniunii Compozitorilor, pe atunci, când Vasile Donose a avut inițiativa să înființeze un festival de tinere talente în România. Festivalul a avut la bază o generoasă idee, aceea de a pune la dispoziție o scenă fără rivalități, fără rivalitatea unul premiu, o înfruntare, mai mult un schimb colegial atât între școlile din România, precum și a participanților bineînțeles.

Râmnicul era un teren fertil deoarece Societatea "Prietenii muzicii și ai teatrului" condusă de profesoara Irina Șaschi, care a avut un mare rol în dezvoltarea muzicală a Râmnicului, înființase cursurile muzicale de vară."

Ne-am bucurat de timbrul diverselor instrumente, de voci minunate în cele trei concerte care au avut loc în zilele de 15 și 16 mai. Publicul a participat în mod interactiv la evenimente, completând formularele de vot oferite pentru a-și exprimă preferințele, personalități de seamă ale vieții muzicale românești au oferit distincții și premii.

Am avut-o alături și pe pianista Ilinca Dumitrescu, fiica compozitorului Ion Dumitrescu, implicată activ în organizarea Festivalului "Tinere Talente" de la Râmnicu Vâlcea:

"Tatăl meu s-a născut în comuna Oteșani, lângă Horezu, și Horezu - cum știe toată lumea - este la 60 km de Râmnicu Vâlcea. Toată viața mea am crescut, când încă trăia tatăl mea, în această atmosferă de dragoste extraordinară pentru meleagurile vâlcene, pentru oamenii de aici, pentru talentul și inteligența celor care locuiau și care locuiesc aici. Întotdeauna am fost alături de județul Vâlcea și de orașul Râmnicu Vâlcea."

Orchestra Filarmonicii "Ion Dumitrescu" a însoțit tinerii interpreți în concertul de gală. La pupitru s-a aflat dirijorul Matei Corvin care trăiește în prezent în Africa de Sud, elogiat de critici ca un dirijor de anvergură internațională, profesor emerit al Universității din Stellenbosch.

În prima parte a concertului de gală ne-am delectat cu spectacolul "Surâs de primăvară" oferit cu mult profesionalism de studenții clasei de canto ai sopranei Georgeta Stoleriu, profesor universitar la UNMB.

Iar în partea a doua am apreciat două interpretări deosebite ale muzicii lui W.A. Mozart; i-am ascultat în concerte pe flautistul Eduard Miclea și pe pianista Andra Mărgineanu.

În continuare, domnul Petruț Constantinescu, directorul Filarmonicii "Ion Dumitrescu" din Râmnicu Vâlcea, ne împărtășește câteva detalii legate de organizarea Festivalului "Tinere Talente", ediția 2022:

"O perlă a stagiunii, Festivalul "Tinere Talente", de 42 de ani, se desfășoară în luna mai. Fiecare ediție vine cu ceva nou, cu atât mai mult cu cât, de anul trecut, Festivalul "Tinere talente" este marcă înregistrată a Filarmonicii "Ion Dumitrescu". Așadar, este un brand de oraș. Noi facem tot posibilul să atragem publicul. Suntem bucuroși că avem tineri din România, prin intermediul partenerilor noștri, cum ar fi Fundația Culturală "Remember Enescu" cu inimoasa doamnă profesoară Mihaela Tomescu, care adună foarte mulți tineri din România cu un palmares de excepție - toți sunt olimpici, toți sunt premiați la nivel național și internațional. Doamna doctor Ilinca Dumitrescu, președintele festivalului, de asemenea face recomandări la cel mai înalt nivel și promovează tinerii de mare valoare. Noi, Râmnicu Vâlcea, încercăm întotdeauna să fim la înălțime cu talentele locale - copii și tineri care merg la concursuri naționale și internaționale obținând premii meritorii."

Reportaj realizat de Laura Ana Mânzat