Cronici Înapoi

AUDIO. Deschiderea stagiunii 2022-2023 pentru Orchestra de Cameră Radio

Publicat: joi, 20 Octombrie 2022 , ora 14.39


Miercuri seară, 19 octombrie, a avut loc deschiderea Stagiunii Orchestrei de Cameră Radio, sub bagheta lui Cristian Mandeal. Evenimentul a adus în atenția melomanilor lucrări ce aparțin creației clasice: Simfonia a 6-a "Dimineața" de Joseph Haydn, Serenada nr. 6 de Wolfgang Amadeus Mozart și Concertul în Re major pentru vioară și orchestră de Ludwig van Beethoven. În ipostază solistică, a evoluat violonistul Valentin Șerban, câștigător al Concursului Internațional "George Enescu" , ediția încheiată în 2021.

În prima parte a concertului, membrii Orchestrei de Cameră Radio, s-au evidențiat și prin momentele solistice ale șefilor de partidă, dialogul lor muzical fiind aprecitat de cei prezenți în sală, printre care și dirijorul Nicolae Moldoveanu: "Sunt foarte încântat de prestația minunatei Orchestre de Cameră, cu o sonoritate fabuloasă, bineînțeles sub conducerea maestrului Cristian Mandeal. Ne bucurăm foarte mult de faptul că avem o asemenea orchestră de cameră de o asemenea calitate internațională, de fapt, dacă bine știu, singura din România, și cred că această orchestră cu atât mai mult trebuie să primească absolut tot suportul necesar."

A doua parte a evenimentului, l-a avut în prim plan pe violonistul Valentin Șerban în partitura solistică a Concertului op.61 de Ludwig van Beethoven. Evoluția tânărului violonist a fost recompensată de publicul Sălii Radio cu îndelungi aplauze, acesta oferind ca bis o pagină din creația lui Johann Sebastian Bach.

"A fost o deschidere frumoasă a stagiunii Orchestrei de Cameră, cu două personalități într-o formă de excepție: maestrul Mandeal, care ne-a oferit o versiune muzicală a întregului program, de excepție, iar tânărul Valentin Șerban este un artist deosebit, care se detașează în peisajul violonisticii românești." - dirijorul Corului Filarmonicii "George Enescu", Iosif Ion Prunner

O opinie a istoricului Cristina Enășescu: "Este o surpriză extraordinară. Niciodată nu am auzit atât de liric cântat Concertul de Beethoven, care știm cu toții că este o piatră de încercare pentru fiecare violonist și că trebuie să ai curaj. Și poate că are mai mult decât curaj, are căldură și înțelegere a muzicii."

Seara s-a încheiat cu o sesiune de autografe, oferită de dirijorul Cristian Mandeal pe noul disc "Serenity", apărut la Editura Casa Radio, cu înregistrări realizate de Orchestra de Cameră Radio dirijată de Cristian Mandeal.

"Cred că a fost un concert bun. Am impresia că le-a făcut plăcere și colegilor să cântăm împreună. Programul este extrem de atractiv, cultural, ușor elitist în sensul cel mai bun al cuvântului. Este o bucurie să mai poți face din când în când muzică clasică de foarte bună calitate. CD-ul ăsta este făcut pentru a fi ascultat de oricine și oricând, este o muzică ce nu deranjează, dar care umple sufletul în același timp." - dirijorul Cristian Mandeal

Reportaj realizat de Ioana Țintea