Cronici Înapoi

AUDIO. Deschiderea stagiunii 2022-2023 a Filarmonicii "Moldova" din Iași în context aniversar - 80 de ani de la înființare

Publicat: luni, 10 Octombrie 2022 , ora 11.25


Filarmonica Moldova din Iași a deschis stagiunea 2022-2023 în aer de sărbătoare. Concertul vocal-simfonic din seara de 7 octombrie 2022 a încoronat cei 80 de ani de la înființarea instituției și de la desfășurarea primei sale stagiuni.

În 9 octombrie 1942, George Enescu pășea pe scena Sălii Mari a Teatrului Național "Vasile Alecsandri" din Iași pentru a dirija concertul de inaugurare a Filarmonicii. În Cartea de Aur a instituției sunt și acum păstrate cuvintele lui George Enescu: "Urez Filarmonicii Moldova să trăiască veacuri pentru a-și îndeplini preafrumoasa misiune ce îi este încredințată."

Dorind să recreeze atmosfera de acum opt decenii, vineri, 7 octombrie, pe aceeași scenă a Teatrului "Vasile Alecsandri" au evoluat Orchestra Simfonică a Filarmonicii din Iași și Corul "Gavriil Musicescu", conduse de dirijorul Cristian Mandeal. Evoluția muzicienilor a fost precedată de discursul domnului primar Mihai Chirica, urmat de cel al directorului general al Filarmonicii, profesorul universitar Bujor Prelipcean.

Programul serii a inclus lucrări semnate de Ludwig van Beethoven. În deschidere, orchestra a interpretat Uvertura Prometeu, urmată de Concertul în Re major pentru vioară și orchestră. În postură solistică s-a aflat violonistul Liviu Prunaru, în prezent concertmaestru al Orchestrei Regale Concertgebow din Amsterdam. Despre prezența sa la Iași, acesta a declarat:

"Am amintiri frumoase de la Iași, mai ales din timpul liceului, când am făcut nu unul, ci două concursuri pe meserii - olimpiadele de pe timpuri. S-a întâmplat să fie în clasa a IX-a și, din nou, în clasa a XII-a, la ambele luând Premiul I; sunt foarte bucuros și mândru. Iașiul îmi aduce întotdeauna noroc. Am avut o perioadă în care am fost plecat și am dispărut de pe scena Iașiului, dar îmi pare foarte bine că nu am fost uitat și că am fost reinvitat. O să vin de fiecare dată cu mare plăcere."

Ultima lucrare din program a fost binecunoscuta Simfonie a IX-a. Soliști au fost soprana Diana Țugui, mezzosoprana Antonela Bârnat, tenorul Florin Guzgă și basul Șándor Balla.

Directorul artistic, violonistul Șerban Mereuță, a conturat, prin declarația sa, reacția publicului la încheierea concertului aniversar din 7 octombrie:

"Tocmai s-au încheiat aplauzele cu ovații după un concert care ne-a impresionat pe toți și prin prisma faptului că aniversăm 80 de ani de la primul concert al Filarmonicii "Moldova" din Iași, concert dirijat, după cum cred că deja toată lumea știe, de maestrul George Enescu.

Un concert care ne-a umplut inimile de bucurie. L-am avut pe maestrul Mandeal dirijor și, solist în Concertul pentru vioară de Beethoven, pe Liviu Prunaru.

E greu, la câteva secunde după încheierea concertului, să mă dezlănțui și să spun mult mai multe, dar cu siguranță ne vom reîntâlni și vom putea să dezvoltăm bucuria acestei seri."

Aniversarea celor 80 de ani de la înființare nu s-a reflectat doar în concertul de deschidere, ci își va pune amprenta pe întreaga stagiune, despre care directorul artistic Șerban Mereuță a adăugat:

"Fiind o stagiune aniversară, desigur că va fi una densă și plină de concerte interesante, cu programe variate, așa cum de altfel facem în fiecare stagiune. Sigur că avem câteva idei directoare. Avem concertele de fond ale stagiunii, dar mai sunt câteva concerte pe care noi le-am intitulat Muzica pentru toți, care se vor desfășura la Palas Mall, concerte care vor fi ocazionate de sărbătorile principale ale anului.

Probabil că ascultătorii ar fi interesați să afle care sunt momentele culminante ale stagiunii. Luna aceasta, luna octombrie, urmează vineri, 14, un concert de muzică românească, care deschide Festivalul Muzicii Românești, cu dirijorul Adrian Morar și solist - Aurelian Băcan la clarinet. Și tot în Festivalul Muzicii Românești, pe data de 20, va cântat Cvartetul Ad libitum; în data de 21 - Nicolo Foron, un dirijor din Germania, solist Valentin Șerban.

În ultima săptămână din lună, pe 28, îl vom avea dirijor pe Cristian Oroșanu și solist pe Roman Patocka la vioară."

În seara de 7 octombrie, prin prezența sa, Orchestra Filarmonicii Moldova a întărit importanța și rolul instituției pe care o reprezintă în spațiul muzical românesc.

Reportaj realizat de Maria Isabela Nica