Interviuri Înapoi

AUDIO. Cristina Uruc, managerul Artexim, despre ediția din 2023 a Festivalului Internațional 'George Enescu'

Publicat: joi, 2 Februarie 2023 , ora 14.21

27 august - 24 septembrie 2023 este perioada de desfășurare a ediției cu numărul 26 a Festivalului Internațional "George Enescu". Despre concertele propuse, Cristina Uruc, manager Artexim, a discutat în cadrul ediției Perpetuum mobile din 1 februarie.


Îi spun bun găsit Cristinei Uruc, manager Artexim, aflată acum în studioul Radio România Muzical.

Bun găsit, Lucian! Mulțumesc foarte mult pentru invitație.


Vorbim despre ediția de anul acesta a Festivalului Internațional "George Enescu". În urmă cu șase ore au fost puse în vânzare biletele pentru această ediție. Până cum, ce informații sunt din partea Artexim? Există vreun concert sold out?

Ne bucurăm să spunem că lucrurile au mers bine și că nu au existat hopuri majore în procesul de vânzare al biletelor. Aș vrea să reamintesc tuturor ascultătorilor că biletele sunt disponibile pe site-ul eventim.ro - sunt singurii noștri parteneri de ticketing pe partea de program general al festivalului. Concertele din București sunt puse în vânzare începând de astăzi. De asemenea, aș vrea să amintesc publicului de la seria concertelor educative pentru copii și familii și de la concertul din 10 septembrie, ora 18.00, al ansamblului Musica Ricercata dirijat de Gabriel Bebeșelea au fost deja puse în vânzare de Teatrul Odeon pe site-ul lor și la casa de bilete. Deci, atenție!, eventim.ro și Odeon pentru cele două tipuri de program.

Încă nu avem nici un concert sold out. Deci, invit publicul să intre pe site-ul eventim și să își aleagă locurile pe care le au la dispoziție pentru concertele la care-și doresc să participe. Pentru o mai bună experiență de achiziție recomand să urmărească programul festivalului, care este disponibil pe www.festivalenescu.ro, să-și noteze, să-și facă listuță, și-atunci lucrurile or să meargă mult mai bine.


Vorbim de Festivalul Internațional "George Enescu", ediția cu numărul 26, care anul acesta cuprinde și o serie de concerte în țară. Biletele pentru concertele din țară când vor fi disponibile?

Așa cum bine știu cei care sunt alături de festival de atâta timp, biletele vor fi puse în vânzare de organizatorii direcți ai concertelor din țară. Vor fi publicate pe site-ul Festivalului Enescu la momentul potrivit, când vom avea toate detaliile puse la punct și îi vom invita pe cei interesați exact la sursă.


27 august - 24 septembrie 2023 e perioada de desfășurare a festivalului. Revin în program Oedipe de George Enescu, Simfonia a III-a dirijată de Cristian Măcelaru. Alte invitații pentru concertele din această perioadă?

Programul festivalului este extrem de ofertant și mă bucur să putem alege dintr-un vast repertoriu, începând de la muzică barocă până la muzică contemporană. Avem concertele ansamblurilor Europa Galante, Les Arts Florissants, Il Giardino Armonico. Avem orchestrele mari pe care le cunoaștem - Concertgebouw, LSO, Israel Philharmonic, Manchester Camerata, Camerata Salzburg, Camerata Bern cu Kopatchinskaja... de toate pentru toți și la cel mai înalt nivel... opere - Billy Budd de Britten sau, cu Les Arts Florissants, The Fairy Queen de Purcell. Sunt concerte speciale, sunt concerte interesante. De asemenea, un concert foarte fain, dirijat de maestrul Sir Simon Rattle, este cel în care va fi interpretată Simfonia Turangalila a lui Messiaen, unde vom avea doi soliști - Peter Donohoe la pian și Cynthia Millar la ondes martenot. Aș vrea să subliniez acest concert pentru că este foarte rar să vedem un solist la ondes martenot în România, un solist de calibrul Cynthiei Millar, și-i invit pe toți să urmărească acest concert și să încerce să ajungă la el.


Revin în program și Concertele de la miezul nopții.

Sigur că da! Concertele de la miezul nopții revin în program pentru că nu mai avem acea limitare a perioadei pandemice. Ne bucurăm foarte mult că în anul acesta conceptul este unul de concert-bijuterie. Avem Corul Madrigal, care împlinește anul acesta 60 de ani și este o bornă a culturii românești. O avem pe Valentina Nafornița cu Plattform K+K Vienna, Avi Avital cu Between Worlds Ensemble și Rustavi Choir... sunt niște programe flexibile, niște programe glamour, niște programe strălucitoare, bijuterie - așa cum am spus. Și experiența va fi una nouă pentru public.


Și o nouă serie, cea a orchestrelor românești!

Seria orchestrelor românești, într-adevăr! În anii trecuți am avut Seria muzicii secolului XX. De data aceasta, am vrut să aducem focusul pe orchestrele românești invitate în festival. Programul pe care orchestrele îl vor prezenta este un program mixt; muzica contemporană nu lipsește, dar nu lipsește nici muzica modernă și romantică. Deci, vă invităm la concertele de la Sala Radio! Aș vrea să menționez că aici, la concertele de la Sala Radio, biletul cu reducere pentru elevi, studenți, pensionari este în valoare de 35 de lei. Așadar, avem acces pentru toate tipurile de public.


Începând cu acest an, Artexim urmează noi direcții. Deja sunteți implicați în dezvoltarea acestei lumi, lumea muzicală. Sprijiniți tinerii artiști câștigători ai Concursului Internațional "George Enescu", dar o să te rog pe tine să ne spui mai multe. Cum se va dezvolta acest proiect pe durata acestui an?

Mulțumesc că îmi dai ocazia să vorbesc de două dintre direcțiile importante pe care Artexim, ca instituție de spectacole, de proiecte și organizator al Festivalului, și le asumă. Este vorba despre direcția implicării în evenimentele de dezvoltare a pieței culturale și a resursei umane. Și aici vorbesc despre parteneriatele pe care le avem cu Universitatea Națională de Muzică din București. În lunile noiembrie și decembrie am participat atât eu, cât și maestrul Cristian Măcelaru, dar și domnul Mihai Constantinescu la workshop-uri organizate de Universitatea de Muzică în legătură cu carierele pe care tinerii muzicieni le pot urma în domeniu, mai ales pe parte de organizare, consultanță muzicală artistică, pentru că sunt niște domenii care până acum nu au fost teoretizate, le-am învățat făcând. Mă bucur să putem împărtăși din experiența noastră de organizatori de evenimente și să deschidem cale unor noi posibilități tinerilor care absolvă studii muzicale, dar nu numai. De asemenea, suntem implicați în promovarea muzicii clasice și culturii românești. Participăm la tot felul de summit-uri naționale, internaționale... va urma o participare la Iași, la Festivalul Classics, în care se va vorbi despre viitorul muzicii clasice alături de alți manageri de instituții din România.

A doua direcție pe care aș vrea s-o punctez este cea în care Artexim susține, oferă sprijin câștigătorilor Concursului Enescu, dar nu numai, în ceea ce privește cariera lor artistică. Le oferim consultanță pe parte logistic-administrativă, tot ceea ce este greu pentru un muzician talentat și focusat pe studiu și interpretare să rezolve, chestiuni birocratice. Asta este meseria noastră și o facem cu foarte mare drag și cu foarte mare plăcere și este o componentă pe care Arteximul o avea în trecut și pe care am reactivat-o. Îi așteptăm pe cei care doresc să ne solicite sprijinul la discuții și să le putem oferi ceea ce știm mai bine să facem.


Tot despre parteneriate vreau să vorbim, pentru că începând cu 2023 avem un parteneriat între Radio România Muzical și Artexim. Un prim episod, duminică, 12 februarie, cu recitalul "Violin in love", susținut de Valentin Șerban, câștigătorul Concursului Internațional "George Enescu". Câteva cuvinte despre acest început de parteneriat...

Este o plăcere să putem fi implicați mai activ în evenimentele de promovare ale tinerilor români și acesta este unul dintre parteneriatele care ne sunt foarte dragi. M-am bucurat enorm să putem să sprijinim acest concert prin activitățile de coproducție pe care Artexim le face și sunt sigură că nu va fi singrul. Este un parteneriat de lungă durată pe care ni-l dorim - atât Artexim, cât și Radio România Muzical - și concertul acesta este primul care marchează această colaborare. Programul pe care Valentin și Daria (care a fost semifinalistă în concursul din 2022) îl vor prezenta este extrem de ofertant și aplicat perioadei în care se desfășoară - pe 12 februarie, aproape de Ziua Indrăgostiților - așa că nu văd o oportunitate mai bună de a-și petrece timpul tinerii îndrăgostiți decât la un concert oferit de Radio România Muzical în coproducție cu Artexim.


Valentin Șerban și Daria Tudor - e de menționat - vor înregistra și un disc în următoarea perioadă, în studiourile Radio România. Aș vrea să revenim la Festivalul Internațional "George Enescu", ediția din acest an, și să le amintim celor de acasă unde pot găsi bilete pentru evenimente!

Festivalul Internațional "George Enescu", așa cum știm, se va desfășura între 27 august și 24 septembrie. Biletele pentru concertele din cadrul festivalului vor putea fi achiziționate de pe site-ul eventim.ro, iar concertele de la Teatrul Odeon, cele din seria concertelor educative, dar și concertul ansamblului Musica Ricercata din 10 septembrie, ora 18.00, care se va desfășura acolo, vor fi puse în vânzare de către teatru direct, deci pe site-ul Odeon.


27 august - concertul de deschidere, la Sala Palatului...

Este un concert important, concertul de deschidere care va marca începutul unei tradiții. Festivalul "George Enescu" va fi de-acum încolo deschis de directorul artistic al festivalului, în persoana maestrului Cristian Măcelaru, care va dirija Filarmonica "George Enescu". Solist va fi violoncelistul Gautier Capucon.


Cristina Uruc, managerul Artexim, mulțumesc pentru prezența în Perpetuum mobile! Te aștept să revii și să discutăm mai aproape de festival.

Interviu realizat de Lucian Haralambie