Interviuri Înapoi

AUDIO. Case de muzicieni Timiș - lansare de Ziua Internațională a Muzicii

Publicat: joi, 29 Septembrie 2022 , ora 13.05

La Sala Barocă a Muzeului Național de Artă din Timișoara are loc un recital extraordinar cu prilejul lansării proiectului Case de muzicieni Timiș, o inițativă a Asociației Opus, co-finanțată de Municipiul Timișoara prin Centrul de proiecte. Recitalul va fi susținut de violonista Natalia Pancec și de pianiștii Adriana Toacsen și Mihai Ritivoiu, iar programul va fi alcătuit din piese prezentate de-a lungul timpului, în recitalurile lor ce au avut loc la Timișoara sau Lugoj, de muzicieni precum Liszt, Brahms sau Enescu.

În ce constă proiectul Case de muzicieni și ce noutăți vor fi prezentate pe site-ul asociat, aflăm de la colega noastră Monica Isăcescu, realizatori de emisiuni la RRM și manager al proiectului:

Ideea proiectului a apărut anul trecut, în plină pandemie din anumite necesități legate de momentul respectiv, dar și pentru a acoperi o nevoie culturală a Bucureștiului. Și mă refer la dorința tuturor de a petrece timp în aer liber, pe străzile frumoase ale orașului, de a redescoperi Bucureștiul și de a-l privi într-o altă cheie decât suntem obișnuiți; apoi nevoia de cultură pe care puteam să ne-o satisfacem fie asistând la evenimente în aer liber, fie online, nu? Pentru că multe dintre activitățile noastre s-au mutat în spațiul virtual. La aceste lucruri simple și binecunoscute, a apărut și intenția noastră de descoperire și de inventariere a caselor în care au locuit muzicienii importanți ai Bucureștiului, fie că vorbim despre interpreți, despre compozitori sau critici muzicali, pentru că, dacă în privința scriitorilor, a existat o inițiativă de marcare a caselor în care au stat, în privința muzicienilor am rămas mult în urmă. Apoi, discutând cu colega noastră, arhitecta Andreea Chircă, ea a găsit un subiect foarte interesant în a cerceta modul de locuire specific muzicienilor și asta pentru că la final de sec. al XIX-lea - început de sec. al XX-lea și până în perioada interbelică, multe dintre clădirile rezidențiale care au aparținut muzicienilor și familiilor lor au fost proiectate încă de la început cu funcțiunea „muzicală incorporată” - spațiul casei gravita în jurul amplului salonul muzical ce găzduia în timpul seratelor elita intelectuală a vremii.

Așadar, această perspectivă, muzical-arhitectonică, este departe de a fi una de importanță minoră și poate reprezenta calea de a redescoperi orașul într-un mod proaspăt și relevant. Astfel s-a născut site-ul casedemuzicieni.ro cu peste 100 de pagini ce cuprinde pe de o parte biografia muzicienilor evocați, iar pe de altă parte descrierile arhitecturale ale caselor. Și tot atunci a apărut și harta digitală, implementată în google maps, ce poate fi consultată pe site și care poate fi ghidul unei plimbări plăcute prin București în căutarea acestor case.

Anul acesta proiectul nostru se dezvoltă atât în București, cât mai ales în Timiș, pentru că având finanțarea Municipiului Timișoara, prin Centrul de proiecte, am pornit la a inventaria atât case, cât și unități de învățământ și săli de spectacol din Lugoj, Sânnicolau Mare și Timișoara, bineînțeles, de a le descoperi trecutul și de a ne bucura de prezentul lor, chiar dacă uneori – și acum mă refer atât la București, cât și la celelalte orașe pe care le-am amintit – aceste case cu un trecut absolut extraordinar au o înfățișare foarte tristă, fie pentru că necesită reparații esențiale, fie că au fost modificate într-un mod neconform și urâțite, din păcate.

Pe 1 octombrie, va putea fi vizitat noul site: timiș.casedemuzicieni.ro, pe care alături de prezentările unor muzicieni precum TIberiu Brediceanu, Ion Vidu, Iosif Ivanovici, Traian Grozăvescu, Gyorgy Kurtag ș.a.m.d., veți găsi fotografii actuale ale caselor în care aceștia au locuit, dar și ale instituțiilor de învățământ în care au studiat și sălile în care au concertat muzicienii timișoreni, dar și marii muzicieni ai lumii care au fost invitați în regiune și mă gândesc la Franz Liszt, Johannes Brahms, George Enescu, Joseph Joachim, Cella Delavrancea, Liana Șerbescu ș.am.d. Pe lângă hărțile implementate în google maps, și care vor putea fi accesate intrând pe site-ul timis.casedemuzicieni.ro, am adăugat o nouă dimensiune proiectului nostru, și anume o hartă ilustrată, tipărită, utilă celor care vor să viziteze orașele despre care vă vorbeam, în căutarea acestor spații, dar și turiștilor care sperăm să vină în număr mare la Timișoara anul viitor, cu ocazia programului Capitală Culturală Europeană.

Pentru ca paginile site-ului casedemuzicieni.ro să aibă un conținut specializat și în același timp atractiv pentru cititori, am apelat la două colege arhitecte – Gabriela Domokos Pașcu și Maja Bâldea – membre ale Ordinului Arhitecților din Timișoara și la arhitectul și fotograful timișorean Ovidiu Micșa, cel care a documentat din punct de vedere vizual site-ul. Informațiile muzicale au fost așezate în pagină de cunoscutul și pasionatul muzicolog lugojean Constantin Tufan-Stan, precum și de colegii mei de la RRM, Ștefan Costache, Ioana Marghita, Petre Fugaciu și Andreea Kiseleff. Ca și paginile web dedicate Caselor de muzicieni din București, și cele ce se referă la zona Timișului sunt creația graficianului și a web-designerului Daniel Ivașcu, în timp ce de traducerile în limba engleză – pentru că site-ul nostrum este bilingv – se ocupă Maria Monica Bojin, nu doar un excelentă traducătoare, ci și muziciană.

Opera Națională Române din Timișoara a acceptat cu mare deschidere și amabilitate, propunerea noastră de a prezenta rezultatele proiectului, așa că pe 30 septembrie, în prima pauză a spectacolului Nunta lui Figaro de Mozart, vom fi prezenți, pentru a vorbi publicului despre Casele de muzicieni din cele trei orașe vizate în jud. Timiș și tot acolo va putea fi consultată pentru prima oară harta ilustrată Timișul muzical, realizată de excelenta arhitecta și ilustratoarea Ana Bănică. Iar pe 1 octombrie, de Ziua Internațională a Muzicii, în eleganta Sală Barocă a Muzeului Național de Artă, îi așteptăm pe timișoreni să sărbătorim împreună această zi specială, dar și lansarea site-ului timiscasedemuzicieni.ro cu un recital cu totul special, al cărui program a fost construit decupând piese din repertoriile prezentate la Timișoara de Franz Liszt, pe 2 noiembrie 1846, de duo-ul alcătuit din violonistul Joseph Joachim și Johannes Brahms, pe 15 septembrie 1879, respective din recitalul susținut de George Enescu, în calitate de violonist, acompaniat de Nicolae Caravia, la Lugoj, pe 7 octombrie 1937. PIesele lisztiene vor fi readuse la viață de unul dintre cei mai valoroși pianiști din generația tânără, Mihai Ritivoiu, laureat al Concursului Internațional George Enescu și câștigător al Marelui Premiu al Concursului Național Zilele Lipatti. Iar duo-urile vioară pian vor fi interpretate de muziciene la fel de valoroase, cu o experiență semnificativă atât pe scena de concert, cât și pe cea camerală – violonista Natalia Pancec este concertmaistra Orchestrei Filarmonicii George Enescu din București și pianista Adriana Toacsen, o promotoare a muzicii contemporane, cadru didactic la Universitatea Națională de Muzică din București.

Așteptăm așadar publicul timișorean în Sala Barocă, unde a concertat în vremuri îndepărtate Franz Liszt, de Ziua Internațională a Muzicii, pe 1 octombrie, pentru a ne bucura împreună de istoria culturală a orașului.