Cronici Înapoi

AUDIO. Andrei Ioniță și Daria Tudor au revenit pe scena Sălii Radio

Publicat: luni, 14 Iunie 2021 , ora 16.08


Violoncelistul Andrei Ioniță și pianista Daria Tudor au urcat împreună pe scena Sălii Radio duminică, 13 iunie. Recitalul a fost organizat de Radio România Muzical și de Rotary Club Pipera, iar tema serii a fost "Libertatea".

Nu poate fi o coincidență faptul că violoncelistul Andrei Ioniță și pianista Daria Tudor au ales să alcătuiască un recital ce are ca temă "Libertatea" la exact 31 de ani de la evenimentele care s-au petrecut în Piața Universității în data de 13 iunie 1990. Cu toate acestea, trebuie remarcat încă de la început faptul că mesajul celor doi muzicieni nu a fost unul politic, ci mai degrabă filosofic. Nu a fost vorba despre "libertate" cu semnificația invocată în urmă cu 31 de ani, ci despre "libertate" ca ideal, în sensul iluminist - mai aproape de principiile liberalismului lui John Locke decât de nevoia de răsturnare a unui sistem totalitar. Dincolo de istoria recentă a țării noastre și de teoriile filosofului englez, duminică, 13 iunie, am avut ocazia de a ne bucura de muzică bună, intepretată de tineri muzicieni în plină ascensiune.

Andrei Ioniță este unul dintre cei mai apreciați muzicieni ai tinerei generații - a fost singurul câștigător român al prestigiosului Concurs "Ceaikovski" de la Moscova, în 2015. Printre realizările sale recente trebuie amintit și primul concert cu publicul pe care l-a susținut în acest an, la Filarmonica din Brașov, în dublă ipostază de solist - atât violoncelist, cât și pianist.

Partenera sa de scenă, Daria Tudor, este o pianistă laureată a mai multor concursuri internaționale, actualmente masterandă a Universității de Arte din Berlin. Pe Daria Tudor am ascultat-o pentru prima dată în urmă cu doi ani, alături de patru colegi de generație, interpretând Cvintetul cu pian de Alfred Schnittke, o lucrare de secol XX, dificilă atât din punct de vedere tehnic, cât și interpretativ; atât atunci, în Festivalul "KamerArt Experience", cât și acum, în timpul recitalului de duminică, mi-a fost evident că este vorba despre o pianistă cu un viitor strălucit. Colaborarea dintre cei doi muzicieni nu este o noutate pentru nimeni, aceștia au făcut parte din Trio Sternin, alături de violonista Georgeta Iordache, iar de-a lungul anilor au fost parteneri de scenă de mai multe ori.

Un astfel de duo, plin de dinamism și de energie nu e rar, mai ales pentru interpreții de vârsta lor; atributul care detașează acest duo de altele este experiența pe care o au cei doi împreună, pe scenă. Puțini se pot lăuda cu mai mult de zece ani de experiență pe scenă alături de cineva, mai ales înainte ca vreunul dintre ei să fi împlinit 30 de ani.

În plan interpretativ, cei doi muzicieni s-au ridicat la înălțimea programului pe care și l-au ales. Cântec vechi de Paul Constantinescu a fost prima lucrare din programul serii, o piesă prin care cei doi și-au dovedit atât abilitatea de a înțelege muzica românească de secol XX, cât și pasiunea pentru aceasta. Creația lui Dmitri Șostakovici se bucură de o mare popularitate în rândul tinerei generații, fiind atrași deopotrivă și interpreții și ascultătorii; printre altele, dovadă stă și faptul că am ascultat Sonata op. 40 pentru violoncel și pian de Dmitri Șostakovici, într-o variantă plină de entuziasm și avânt, artiștii reușind să surprindă caracteristicile fundamentale ale piesei, atât în momentele de emoție și melancolie, cât și în scurtele episoade ludice. In memoriam de Dan Popescu a fost cea de-a treia lucrare a serii, pe care publicul a primit-o cu căldură și simpatie. Sonata a III-a pentru violoncel și pian de Ludwig van Beethoven a încheiat programul serii într-un registru demn de tema serii. Nu e de mirare, astfel, că publicul a apreciat evoluția celor doi:

"Excepțional! Îl cunosc pe Andrei Ioniță de când avea 2 ani. Îi cunosc toată activitatea. Este un băiat deosebit și conștiincios, cu un talent înnăscut, dar și o muncă extraordinară."

"A fost încântător! Sunt doar un simplu ascultător, dar a fost o surpriză foarte plăcută. Nu mă așteptam să vină Andrei în țară, dar a venit. L-am ascultat pe internet mai mult până acum. Sunt plină de recunoștință față de acești tineri muzicieni!"

"Minunat! Pentru mine, ce a fost impresionant a fost colaborarea dintr cei doi în seara asta, sincronizarea lor extraordinară și, apoi, bisul, care a fost încununarea acestei seri frumoase."

Au fost opiniile publicului despre recitalul de duminică, 13 iunie, care s-a încheiat cu un bis oferit de violoncelistul Andrei Ioniță și de pianista Daria Tudor într-o manieră neobișnuită: ambii muzicieni s-au aflat la pian, interpretând trei valsuri la patru mâini de Johannes Brahms. Cu un astfel de final al recitalului este evident că publicul abia așteaptă reîntâlnirea cu cei doi tineri artiști.

Reportaj realizat de Petre Fugaciu