Evenimentele săptămânii Înapoi

1 Decembrie - Ziua României valorilor muzicale la Radio România Muzical

Publicat: joi, 24 Noiembrie 2022 , ora 13.05


Sărbătorim la Radio România Muzical Ziua Națională a României - o Românie a valorilor muzicale, cu înregistrări semnate de muzicieni consacrați și tineri muzicieni din țara noastră, cei pe care îi considerăm Moștenitorii României Muzicale.

De la ora 7.00, Liviu Pețu vă propune o ediție specială a matinalului Musica viva, cu mari interpreți, dirijori și compozitori români în prim plan.

1 decembrie este ziua României valorilor muzicale la Radio România Muzical. De la orele 10.00 și 13.00 ascultați o selecție de înregistrări cu lucrări de George Enescu, George Stephănescu, Tiberiu Brediceanu, Carol Miculi, Nicolae Kirculescu, precum și două albume difuzate în premieră, apărute la Editura Casa Radio, cu tineri muzicieni români care fac cinste țării noastre acasă și peste hotare: primul dintre ele este semnat de pianistul Florian Mitrea și cuprinde Sonate de Ludwig van Beethoven, iar cel de-al doilea îi are ca protagoniști pe violonista Ioana Cristina Goicea, violoncelistul Andrei Ioniță și pianista Daria Tudor, cu lucrări camerale semnate de același mare compozitor german, de la a cărui trecere în eternitate s-au împlinit 195 de ani. Realizatoare Monica Isăcescu și Florica Jalbă.

O ediție de sărbătoare a drivetime-ului Perpetuum mobile vă propune și Lucian Haralambie, de la ora 17.00, iar de la ora 19.00 vă oferim în direct de la Sala Radio, concertul dedicat Zilei Naționale a României susținut de Orchestra Națională Radio, dirijată de Cristian Mandeal. Solist va fi apreciatul violoncelist Cornelius Zirbo, un alt tânăr reprezentat de succes al României valorilor muzicale. Prezintă Sebastian Crăciun.

De la ora 21.00, în cadrul emisiunii Scena europeană, o voce autohtonă admirată pe marile scene de operă ale lumii, soprana Iulia Maria Dan se află printre soliștii unei înregistrări recente cu Simfonia a 9-a de Ludwig van Beethoven, prezentată în cadrul ediției din acest an a Festivalului de la Verbier. În cadrul aceleiași ediții, pianistele Luiza Borac și Maria Diana Petrache - soliste într-un concert susținut anul trecut la Sala cu orgă din Chișinău împreună cu Orchestra Națională de cameră a Republicii Moldova. Realizator Laura Ana Mânzat.

Iar în finalul acestei zile-maraton de sărbătoare, de la ora 23.30, emisiunea Sunete contemporane vă aduce în atenție, ca de obicei, nume din galeria marilor compozitori români - de această dată Adrian Enescu și Violeta Dinescu. Realizator Dan Ghineraru.